ABD'nin hedefindeki hava yolları!

Telefondan büyük elektronik cihazlar için Türkiye dahil 8 ülkeye kabin yasağı koyan ABD Başkanı Trump'ın kararının perde arkasındaki ekonomik çıkarlar ortaya çıktı. İstatistiklere göre yasağa maruz kalan THY başta olmak üzere 8 havayolu şirketinin son yıllarda ABD'de büyük kazanç sağladı. Karar, bu avantajı ABD'li şirketlere teslim edecek.

Yeni Şafak Dogukan Gezer
ABD ve İngiltere, bir terör istihbaratını gerekçe gösterip, İstanbul’dan yapılacak uçuşlara elektronik cihaz yasağı koydu. Asıl neden ise THY’nin dış hat uçuşlarındaki başarısı. THY dünyadaki yolcuların yüzde 78’ine ulaşabiliyor.

ABD ve İngiltere, 'güvenlik kaygıları' iddiasıyla uçakların kabin bölümlerinde cep telefonundan büyük elektronik cihaz taşınmasını İstanbul'un da bulunduğu 8 ülkenin havayolu şirketlerine yasakladı. Tepki çeken yasağa göre, ABD ve İngiltere'ye doğrudan uçuşlarda yolcular, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazlarını valize koymak durumunda kalacak. Yasağın altındaki en büyük etmenin ise ABD'li şirketlerin ticari kaygılarının yattığı görülüyor.

Yükselişteki firmalar hedef

Yasağa maruz kalan firmaların son yıllardaki ABD'yi de kapsayan başarı grafiği incelendiğinde ise dikkati çeken bir tablo orataya çıkıyor. ABD'ye yapılan uçuşlardan ciddi oranda pay alan Türk Hava Yolları, Emirates ve Katar Havayolları'nın son yıllardaki başarısı sektöre ilişkin araştırmalarda da görülüyor. Official Airline Guide (OAG)'nin resmi istatistiklerine göre; ABD'deki çeşitli kentlere yapılan en uzun uçuşlar listesinde THY, Emirates ve Qatar Airways ilk 20 içinde bulunuyor.

Yabancı firmalar ABD'yi uçuruyor

Yasağa maruz kalan uluslararası havayolu şirketlerinin, ABD içerisindeki uçuşlarında da büyük söz sahibi olduğu biliniyor. Hizmet koşulları ve ekonomik olarak yolculara avantajlı seyahat imkanı veren THY başta olmak üzere şirketlerin son yıllarda ivme kazanarak etkisini artırdığı da net bir şekilde görülüyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/24/11/45/resized_c709d-33810f1fucak.png

Atatürk Havalimanı'ndan taşınıyor

ABD'ye yapılan uçuşlardan ciddi oranda pay alan Türk Hava Yolları, Emirates ve Katar Havayolları'nın son yıllardaki başarısı sektöre ilişkin araştırmalarda da görülüyor. Official Airline Guide (OAG)'nin resmi istatistiklerine göre; ABD'deki çeşitli kentlere yapılan en uzun uçuşlar listesinde THY, Emirates ve Qatar Airways ilk 20 içinde bulunuyor.

120 ülkede 296 noktaya uçan THY, birçok olumsuzluktan dolayı direkt uçan yolcu sayısındaki azalmaya rağmen, kayıplarını transit yolcularla telafi etmişti. THY, geçtiğimiz yıl İngiltere'ye iç ve dış transferde toplam 912 bin 728, bu yılın ilk iki ayında ise 130 bin yolcu taşıdı. ABD'ye ise 2016 yılında 984 bin 206, bu yılın ilk iki ayında ise 156 bin 100 yolcuyu transit taşıdı. Rakamlar, THY'nin son iki yılda sadece ABD ve İngiltere'ye taşıdığı aktarmalı yolcu sayısının 2 milyon 53 bin 34 olduğunu ortaya koyuyor.

Yolculara hırsızlık tehdidi

Trump'ın 'telefon ve tabletlerden büyük boyutlardaki elektronik cihazlar sadece bagajda taşınabilir' kararının ardından gözler ABD'de son yıllarda artış gösteren hırsızlık olaylarına çevrildi. ABD'nin uluslararası havalimanlarında engellenemeyen boyutlara ulaşan bagaj hırsızlığı, yolcuların elektronik cihazlarını tehdit etmeye başladı. Bagaj ekiplerine sızan suçluların yapılanmasıyla yaşanan hırsızlık olaylarının önüne geçilemiyor.

GÜNDEM
THY'den korktular

THY 'eXPhone' ile uçuşta kesintisiz iletişim sağlayacak Video: THY'den birlik ve beraberlik mesajıGaleri: İngiliz havayolu şirketi "elektronik cihaz yasağı"nı başlattı