60 bin sahteci SGK'ya takıldı

Kimliğini kaybetmiş kişiler üzerinden sahte işyeri kuran dolandırıcılar SGK’ya takıldı. Emeklilik ve sağlık hizmeti vaadiyle vatandaştan 150-200 lira para toplayan bu kişilerin 2 bin 31 sahte işyeri kurduğu saptandı. Bu şirket üzerinden 60 bin kişiye sahte sigorta bildiriminde bulunduğu tespit edildi. Böylece kamunun 151.3 milyon lira zararı önlendi.

Yeni Şafak Hamide Hangül

Vatandaşı emeklilik vaadiyle sahte sigortalı gösteren dolandırıcılar Sosyal Güvenlik Denetmenleri'ne takıldı. Kimsesiz ya da kimliğini kaybetmiş kişiler üzerine naylon şirket kuran dolandırıcıların, 150-200 lira para topladıkları 60 bin vatandaş için SGK'ya sahte sigorta bildiriminde bulunduğu saptandı. Böylelikle kamunun, 151 milyon 370 bin lira zararı önlendi. Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nden edinilen bilgilere göre, dolandırıcılar aslında hiç olmayan bir işi sanki açıyorlarmış gibi SGK'ya bildiriyorlar. Sonra bu şirket üzerinden sigorta günü eksik olan vatandaşları sigortalı gösteriyorlar.

SİGORTALIKLARI İPTAL

Sahte işyerleriyle mücadelede Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, 2 bin 31 işyerinin sahte olduğu, bu sahte işyerlerince yaklaşık 60 bin vatandaşımızın sahte sigortalılık bildirimlerinin yapıldığı tespit edildi. Tespit edilen işyerlerinden, bu kişilerin sigortalılıkları iptal edildi. İptal edilen sigortalılık bildirimleri neticesinde, Sosyal Güvenlik Kurumunun prim kaybı, sağlık, hak sahipliği gibi nedenlerden ötürü 151 milyon 370 bin TL zararının önlendiği belirlendi.

KÜÇÜK BÜROLAR, TEKSTİL FİRMALARINDAN

Dolandırıcıların, küçük bürolar, tekstil firmaları üzerinden sahte beyanda bulunduğu belirlendi. Emekliliğine az kalmış veya sağlık sigortasından yararlanmak isteyen kişilerden 150-200 TL para toplayan dolandırıcıların, sigorta primlerini ödememek suretiyle haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıkartıldı.

OTOMATİK DENETİME ALINACAK

Bu olayların ardından 10 Kasım 2015 tarihli SGK Genel ile sahte olduğu tescillenen işyerleri hakkında yapılacak işler netleştirildi. Artık SGK'nın elektronik veritabanı kullanılarak sahte veya buna dair şüphe gösteren işyerleri otomatik olarak denetime alınacak. Yani SGK sahte işyerlerine otomatik olarak inceleme başlatacak, sahtekârları yakalatacak.

Kontrollü işyerleri kara listede

SGK'nın bir diğer kodlaması da “Kontrollü işyerleri”. Kontrollü İşyeri kodu kullanılan işyeri dosyaları hakkında SGK denetmeni ve müfettişince denetim raporu sonucuna göre işlem yapılacak. Bu kodun konulduğu tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde İşyeri Tescil Ve E-Sigorta Servislerince işyeri denetime çıkarılacak. Yani SGK mutlaka bu tür işyerlerini incelemeye alacak. Kontrollü işyerlerindeki hizmetler iptal edilmeyecek ancak, denetim sonuçlanıncaya kadar e-bildirge şifresi askıya alınacak. Keza Sigortalı Tescil ve Hizmet Servislerince yapılan hizmet bildirme ve birleştirme işlemlerinde “kontrollü işyerleri” kodu bulunan işyerlerinden hizmet bildirilen sigortalıların hizmet bildirme ve birleştirme işlemlerinde dikkate alınmayacak.

İşe girişlere iptal yolu

Denetim sonucunda işyeri sahte değilse, “kontrollü işyeri” kodu kaldırılacak. Burada çalışanların hizmetleri de hizmet bildirme ve birleştirmeye dâhil edilerek sigortalı tescil ve hizmet servislerince yeniden hizmet yazısı hazırlanacak. Denetim raporu sonucunda işyerinin “sahte işyeri” olduğunun tespiti halinde ise tüm o işyerindeki hizmetler ve işe girişler iptal edilecek.

VATANDAŞLAR UYARILIYOR

Son statü de “şüpheli işyerleri.” Bu kodun konulduğu işyerleri hakkında SGK kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim yaptıracak. 5510 sayılı Kanuna göre, sigortalıların çalışmalarının fiili olması gerekiyor. Bu tür çalışmaya dayanmayan bütün bildirimler tespit edilerek iptal ediliyor.