6 milyar dolarlık altın keşfi

Tarım Kredi iştiraki Gübretaş’a ait Söğüt’teki maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Bugünkü fiyatlarla yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz” dedi. Poyraz, keşfedilen altının 2 yıl içerisinde çıkarılacağını söyledi.

Keşfedilen altın iki yıl içerisinde çıkarılacak.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Gübretaş’a ait Söğüt altın sahasında 3,5 milyon onsluk altın kaynağının tespit edildiğini müjdeledi. Poyraz, bunun parasal karşılığının ise 6 milyar dolar civarında olduğunun altını çizdi.

2 YIL İÇİNDE ÇIKARILACAK

2008’DE BAŞVURDU 2019’DA DEVRALDI

Söz konusu sahanın 2008’de işletilmek üzere Koza Altın şirketine verildiğini ancak şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine Gübretaş tarafından sözleşmenin iptali için dava açıldığını anlatan Poyraz, söz konusu davaların 2019’un Aralık ayında temyiz aşamaları dahil sonuçlandığını ve oradaki sahanın her türlü hakkıyla Gübretaş’a teslimine karar verildiğini söyledi. Poyraz, bu süreçte FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sürecinin yaşandığını ve Koza şirketinin TMSF’ye geçtiğini anımsatarak, şöyle konuştu: “Biz mahkeme aşamaları tamamlanır tamamlanmaz TMSF ve Koza ile diyaloğa geçip, maden sahasıyla ilgili tüm devir sürecini tamamladık. Maden sahasıyla ilgili geçmişten bugüne altın varlığının değerinin tespitine yönelik sondaj çalışmaları vardı. Mahkemeler devam ederken sondaj çalışmaları kısmen devam etti. Sondajlarla ilgili teknik dokümanlar ve verileri de Koza’dan bedel karşılığı devraldık. Uluslararası akredite bir firmayla devraldığımız bilgilere ilişkin rapor güncelleme çalışmalarına başladık. Kasım ayı sonu itibarıyla da bu rapor kurumumuza teslim edildi.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/12/22/11/46/resized_96341-d7029f6caltinfahrettinpoyraz3.jpg

YARIDAN FAZLASI ÇIKARILMAYA HAZIR

SÖĞÜT ALTIN MADENİ DÜNYADA İLK 5’E GİRER

Bu madenin, dünyada da sayılı madenler arasında yer aldığını vurgulayan Poyraz, “Belki Türkiye’de ilk, dünyada da ilk 5’e girecek yoğunlukta altın değerine sahip. Dünya ortalamalarının yüzde 2-3 civarında olduğu düşünüldüğünde, buradaki ortalama 1 ton toprak yığını içindeki altın varlığı ortalama oranı yüzde 8,6. Bu oran maden sahasının bazı yerlerinde yüzde 12’lere, 14’lere çıkıyor. Sondajlar bunu ortaya koyuyor. Bu da işletme maliyetinin ne kadar düşük olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.