5GTR Forumu kuruluyor

Şimdiden 2020 tarihi zikredilen 5G teknolojisine yönelik forum kurulması için çalışmalar başladı. BTK Başkanı Sayan bu teknolojiye yönelik yatırımların önemine değinerek, “Güney Kore, Japonya gibi ülkeler standart belirlemek için Ar-Ge'ye ağırlık veriyor” dedi.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Hızla gelişen mobil ekonomi şimdiden 5G teknolojisine göz kırpıyor. Bu yolda hızlı davranan ülkeler ise, önümüzdeki dönemin kazanları arasında olacak. Bu amaçla, 5G teknolojine yatırım için, 5GTR Forumu kurulacak. Yeni Nesil Mobil Teknolojileri Türkiye Forumu toplantısı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İstanbul Müdürlüğü'nde 29 Nisan'da düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptı.

ÖNCÜLER JAPONYA VE GÜNEY KORE

Ülkemizdeki 5G ile ilgili çalışmaların koordine ve takip edilmesi, kamu, üniversiteler ve sektör arasında eşgüdümün sağlanması, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının desteklenmesi için planlanan toplantıya BTK yöneticileri ve akademisyenler katıldı. Toplantıdaki konuşmasında Sayan, dünyada hızla gelişen teknolojilerin şimdiden 5G'yi gündeme getirdiğini aktardı.

YOL HARİTASI BELİRLENİYOR

Küresel mobil endüstrisinin son iki-üç senedir bu teknolojiye odaklandığını dila getiren Sayan, “Henüz endüstriyel standartları tanımlanmamış olan 5G, Mobil Dünya Kongresi'nde ana gündem maddesiydi. 5G'nin ise en erken 2020'de Japonya ve Güney Kore'de hayata geçmesi bekleniyor. Dünyada, 5G konusunda öne çıkan Güney Kore, Japonya gibi ülkeler standartları belirleyebilmek için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyor” diye konuştu.

Ülkemizde de son bir senedir, Cumhurbaşkanımızın “Türkiye'nin 5G teknolojisine geçmesi gerektiğine” ilişkin önerisinden sonra 5G konusunun ivme kazandığını ve ilgi odağı haline geldiğini belirten BTK Başkanı Sayan şunları söyledi: “5G teknolojisinde ülkemizde de kamu, üniversite, üreticiler, işletmeciler ve ilgili STK'ların işbirliğinin sağlanması önemli. 5G teknolojisinde söz sahibi olunabilmesi amacıyla tüm çalışmaların koordinasyonunun ve eşgüdümünün sağlanacağı bir Forumun (5GTR) kurulmasına ihtiyaç olduğu değerlendirilmiştir.”

Geleceğin teknolojisine erken yatırım

BTK öncülüğünde düzenlenen 5G Forum toplantısında, Türkiye'de neler yapılabileceği konusu ele alındı. Akademisyen ve uzmanlar, yatırım ve teknoloji üretimi için görüşlerini paylaştı. BTK Başkanı Sayan, toplantıdaki konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki 5G ile ilgili çalışmaların koordine ve takip edilmesi, paydaşlar arasında eşgüdümün sağlanması, öncelikli alanların belirlenerek bu alanlardaki Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesine katkıda bulunulması için bu toplantı düzenlenmiştir. "