2017 yılı üçüncü çeyreğinde GSM dağıtım şirketlerinin fiber altyapı uzunluğunun tamamı 310 bin kilometrenin üzerine çıkmış durumda. Bunun 145 bin kilometresi omurga, kalan kısmının erişim amaçlı kullanılıyor. Pazar verilerine göre Türkiye’de toplam 67,9 milyon genişbant internet abonesi bulunuyor.
OECD’NİN GERİSİNDEYİZ
Konuyu değerlendiren sektör uzmanları,56,5 milyonu mobil genişbant, 11,4 milyonu da sabit genişbant abonelerinden oluştuğunu belirttiler. Sabit genişbant abonelerin 8.3 milyonu xDSL, 2.2 milyonu fiber abonesi olarak belirlendiğini dile getiren uzmanlar, Aralık 2017 itibariyle Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant oranı yüzde 14,4 iken OECD ortalamasının yüzde 30,1 olduğuna dikkat çektiler. Yetkililer, mobil genişbant oranının Türkiye’de yüzde 70,8 iken OECD ortalamasının yüzde 99,3 olduğunu kaydettiler.
EYLEM PLANI HAZIR
Uzmanlar, AB'de 2020'ye kadar AB’deki hanelerin yüzde 50’sine 100 Mbit/sn hızlarda internet erişiminin hedeflendiğini hatırlattı. Türkiye’nin ise bu alanda çalışmasını 2017-2020 duyurulan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı ile ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor.
Ekonomik bir altyapı imkanı
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi eski Başkanı Nazmi Karyağdı da, en ekonomik altyapı fiber optik ağ yatırımları olduğuna vurgu yaptı. Bu kapsamda ABD’de yapılan bir araştırmayı paylaşan Karyağdı, evlerinde genişbant internet erişimi olan öğrencilerin üniversiteye girişte daha başarılı oldukları tespitini paylaştı. Söz konusu araştırmanın SAT sınavına giren öğrenciler üzerinde 1999-2007 yılları arasında yapıldığını hatırlatarak farklı ülkelerin bu konuya verdikleri öneme dikkat çekti.