3 aşamada 10 puan indirim

Merkez Bankası, faizde önemli bir indirim daha yaparak, temmuzdan bu yana attığı güçlü adımlarla son üç toplantıda politika faizini yüzde 24’ten 14’e düşürdü. Türk Lirasındaki istikrarlı seyirle 250 baz puanlık bir indirim yapan MB, politika faizini yüzde 16,50’den 14’e çekti. Merkezin son üç toplantıda yaptığı faiz indirimi 1000 baz puanı buldu. İndirimi olumlu karşılayan iş dünyası, faizde düşüşün 2020’de de sürmesi gerektiğini düşünüyor.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yönetim dönemindeki üçüncü toplantısında da önemli bir faiz indirimi yaptı. MB Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan düşürerek yüzde 16,50'den yüzde 14'e çekti. MB’nin son üç toplantıda yaptığı faiz indirimi toplamı 1000 baz puanı buldu.

Temmuz’dan bu yana attığı güçlü adımlarla politika faizini yüzde 24’ten 14’e düşüren MB, piyasaların hareketlenmesi ve iç talebin artması için önemli bir rol oynadı. Yerli ekonomistlerin beklentisinin üzerinde olsa da, dünkü indirim iş dünyasının talebini kısmen karşıladı. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın önündeki en büyük engel olarak duran enflasyondaki her iyileşme ekonomi çarklarının daha hızlı dönmesi anlamını taşır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/24/11/32/resized_0df16-ee74a667faizindirimi.jpg

ILIMLI TOPARLANMA EĞİLİMİ SÜRÜYOR

TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda; son dönemde edinilen verilerin iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi.

ÇEKİRDEKTEKİ İYİLEŞMEYİ DESTEKLEYEN 3 FAKTÖR

Öncü göstergelerin iktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü kaydedilen duyuruda, sanayi üretiminin, son aylarda resmi tatillerle ilişkili çalışma günü etkilerine bağlı olarak yüksek bir oynaklık sergilemekle birlikte ana eğilim itibarıyla ılımlı artışını koruduğu vurgulandı.

MB’nin açıklamasında öne çıkan diğer mesajlar özetle şöyle: “Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle ekonomideki kademeli toparlanma devam edecek. Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.”

EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 2022'de işsizliği yüzde 9,8 indirmeyi hedefliyoruz