15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün finans ayağına yönelik operasyon kapsamında örgütün baronları bir bir gözaltına alınırken, şirket zinciri de kıskaca alınıyor. Maliye, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nca FETÖ'ye yakın şirketlere "terörizmin finansmanı" kapsamında ilk etapta örgütle doğrudan bağlantılı 4 bini aşkın şirketin hesaplarının bloke edilerek, kiralık kasaları da dâhil mallarına el konuluyor. Örgüte para aktararak darbe girişiminde doğrudan rol alan şirketlerin 100'ü aşkın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de yoğun bir "global finansal diplomasi" başladı. Firmalar üzerinden örgüte doğrudan para aktaran işadamları listesindeki isim sayısı 200'ü geçti.
150 MİLYAR DOLARLIK AĞ
Operasyonlar Türkiye genelinde eş zamanlı sürerken, örgütle bağlantılı işadamları hakkında soruşturma açılıyor. Sabah'ın haberine göre, Maliye Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı ve istihbarat birimlerinden gelen bilgiler ışığında örgüte para transferinde rol oynayan şirketleri bir bir ortaya çıkardı. Yaklaşık 150 milyar dolarlık mali büyüklükten söz edilen Paralel Devlet Yapılanması'nın finans ayağını tamamen çökertmeye yönelik adımların ayrıntıları şöyle:
KOMİSYON 24 SAAT ÇALIŞIYOR:
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu başkanlığında oluşturduğu komisyon FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesaplarının envanterini çıkardı. Komisyon, emniyet, sağlık, milli eğitim, kredi ve yurtlar kurumu il müdürlükleri uzmanlıklarından da yararlanıyor.
TERÖRÜ FİNANSE ETMEKTEN YARGILANACAKLAR:
Terörün finansmanı kapsamında yürütülecek soruşturmalarda örgüte doğrudan destek veren şirket sahipleri teröre yardım ve yataklıktan yargılanacak.
HESAPLAR BLOKE EDİLİYOR:
Bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki (kiralık kasalar dâhil) tüm hesaplar bloke ediliyor. Şirketlerin kasasındaki döviz, çekler nakde çevrilerek banka hesabına yatırılıyor. Kapatılan şirket, kuruluşların alacakları borçlulardan usule göre tahsil edilecek.
VARLIKLAR DEVLETE GEÇECEK:
17-25 Aralık sonrası başka isimlere devredilen arsa, konut gibi varlıklar da devlete geçecek.
ARSALAR DA ALINIYOR:
Milli Emlak Müdürlüğü FETÖ'ye yakın şirketlerin elindeki bütün gayrimenkulleri geri alıyor. Belediyelerin örgüte yakın kişi, kurumlara yaptı arsa tahsisleri iptal ediliyor.
KURYELER TAKİPTE:
Bankacılık sisteminden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryeler kullanılan, çek-senet ciro edilmesi ile kapalı yürütülen finansal işlemlere yoğunlaşıldı.
MAL VARLIKLARI DONDURULACAK:
Mal varlıklarının dondurulması için ABD ve Avrupa Birliği ile mütekabiliyet esası işletilmeye başladı.
KAPATILACAK YA DA KAYYUM YÖNETECEK:
Örgüte para aktaran, kiralama yapan şirketler kapatılacak, bazılarına da kayyum atanarak varlığı korunacak.