Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde başlayan fiyat artışları inşaat sektörünü vurdu. Türkiye’de yaklaşık 250 alt sektörü besleyen, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörde en önemli girdi ürünlerinden çimentoda yüzde 200 fiyat artış karşısında, 120 bin üyeli İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) grev kararıyla tepki göstermeye hazırlanıyor. Grev kararına giden süreci görüştüğümüz İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
YÜZDE 200 NEDEN YAPILIR?
KALAN KAPASİTE ÜRETİLMİYOR
Çimentoda ithal girdinin düşük olduğuna işaret eden Tellioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu yurt dışına satmaları bizi rahatsız etmiyor. İç piyasada 115 milyon ton üretim kapasitesi var. Bunun 35 milyon tonu iç tüketme gidiyor. Bu kapasitenin 1 milyar dolarlık kısmı da (30 milyo ton) ihraç ediliyor. Baktığınızda sattığınız çimentonun yıllık kazancı domatesten daha az. Geriyede bir kapasite kalıyor ancak onu da üretmiyorsun. Sorunca da ‘ihraç ediyoruz, mal yok satmıyoruz’ diyorlar. Kapasite oranı varsa ve üretilmiyorsa nasıl yorumlayabiliriz. İyileştirmelerle girdiyi kabul edelim ancak zam oranı yüzde 200.”
CANI YANAN BİZİZ
CAN GÜVENLİKLİ İŞLER GREVİN DIŞINDA
Can ve iş güvenliğini tehlikeye atmayan işlerde grev kararının uygulanacağının altını çizen Tellioğlu, “Bir kata geldiyse onu çıkmak gerekiyor ya da bir yolu kazmışsın onu kapatmak zorundasın. Bununla birlikte teslim sürecinde ve aciliyeti olmayan işlerde üyelerimizin tamamına tavsiye ettik. Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu’nun bu sorunu çözme çağrısında bulunan Tellioğlu, “Bu durum artık müteahhitin sorunu olmaktan çıkmıştır. Milletimizi sömürmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.