Anadolu kadının yaptığı el sanatları, nakışlar, taş-gümüş işlemeler, yöresel bebekleri, hediyelik eşyalar, sabunlar büyük şehirlerde pazarlanacak. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bu uygulama ile ürettikleri ürünlerden 20 lira kazanan Anadolu kadının 200 lira kazanmasını arzu ettiklerini ifade ederek, “Kendi markalarını oluşturacak ve daha çok kazanacaklar. Onların yaptığı el sanatları, giyim eşyaları büyük şehirlere pazarlanacak” dedi.
ÇATOM SAYISI ARTIRILACAK
GAP İdaresi Başkanlığı ve kalkınma ajanslarının, bu yörelerde sosyal amaçlı projelere daha fazla destek vermeye başladığını anlatan Elvan, bu konuda il ve ilçe bazında yoğun bir talebin olduğunu söyledi. Bu kapsamda Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nin (ÇATOM) eksik olduğu il ve ilçelerde yeni merkezler kuracaklarını anlatan Elvan, Mardin Kızıltepe’de ziyaret ettiği bir ÇATOM merkezindeki ilgiyi ‘ana baba günüydü’ sözleriyle dile getirdi. Elvan, ÇATOM’ların sayısını artırmak için çalışma yapıldığını söyledi.
KADINLAR KENDİ MARKASINI OLUŞTURACAK
ÇATOM merkezlerinde eğitim alan kadınların el emeği ürünlerini daha yüksek fiyatlarla satabilmesi için bir çalışma içerisinde olduklarını anlatan Elvan, el işlemeciliği, el sanatı, giyecek gibi el emeği göz nuru emeklerinin büyük kentlerde pazarlanmasını sağlayacaklarını kaydetti. Elvan, “Bu kapsamda özellikle büyük kentlerdeki kadınların tercihine yönelik ürün geliştirilmesi için deneyimli uzman kişilerin Doğu ve Güneydoğulu kadınlarımıza eğitim vermeleri için istihdamını planlıyoruz. Bu eğitmenler örneğin, ‘stilist de olabilir’. Kadınlarımızı ürünleri ‘el emeği göz nuru’ emeklerinin tanesi 20 liradan satıyorsa, büyükşehirlerde gerçek değerinden belki de 200-250 liradan satsın istiyoruz. Bu yönde de bir çalışmamız var. Biz istiyoruz ki; Anadolu kadınları kendi markalarını oluştursun. Bunları şimdi GAP adı altında pazarlıyorlar” değerlendirmesi yaptı.
GAP’IN ÖDENEĞİ % 30 ARTTI
Özellikle gençlerin istihdamı, daha da vasıflı hale getirilmesi konusunda çalışma içinde olduklarını kaydeden Elvan, bunun sağlanması için GAP İdaresi Başkanlığı’nın ödeneğini 2017’de sadece bu projelerde kullanmak amacıyla yüzde 30 artırıldığına dikkat çekti. Yine, bölgeye savaştan kaçarak gelen Suriyeli kadınlara Türkçe dersi verildiğini, çocuklara satranç gibi değişik eğitim programlarının yanı sıra, el becerilerini geliştirmeye yönelik programlar da düzenlendiğini anlatan Elvan, “Ayrıca, çocuklar okuldan sonra ÇATOM’lara gelip bir koordinatör vasıtasıyla eğitimlerine derslerine yardımcı olunuyor” dedi.
Yerel ve bölgesel anlamda çalışan kalkınma ajansları ile DAP, GAP, DOKAP gibi bölge kalkınma idarelerinin bir yol haritası ortaya koymasını, öncelikleri, ilgili kuruluşların yatırım yapmasının sağlanacağını da dile getiren Elvan, küçük işletmeleri desteklemekten çok, o bölgenin gelişmesi, kalkınması, büyümesi için bir yol haritası oluşturmasını istediklerini anlattı.
YATIRIM İÇİN ORTAM UYGUN
2018’in Türkiye için fırsat dönemi olacağını belirten Elvan, yüksek büyüme performansının, yatırımcılar açısından bir fırsat olduğunu dile getirdi. Avrupa’da Almanya ile siyasi sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Elvan, “Bunun ekonomik alana yansımadığını görüyoruz. Yatırımcı için uygun bir ortam var” tespitini dile getirdi.
KOSGEB TİPİ YAPILANMA
Ajansların bir KOSGEB gibi işletmelere destek veren bir yapıda düşünülmemesi gerektiğine işaret eden Kalkınma Bakanı Elvan, “Ajanslar bölgenin kalkınma vizyonunu oluşturan kurum haline dönüşecek. Öncelikle proje üretilmesi sağlanacak. Yerel düzeyde motor olurken, sorunların merkeze taşınmadan çözümü de yerinde yapılacak” diye konuştu.
FETÖCÜLER TEMİZLENDİ
Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonra ajanslarda yuvalanan FETÖ mensubu üyelerin temizlendiğini, ajansların daha sağlıklı yapıya kavuştuğunu anlatan Elvan, yeniden eleman takviyesi yapılacağını söyledi. Elvan, “Gerçek anlamda yörenin kalkınmasına katkı sağlayacak yapıya kavuşturacağız” şeklinde konuştu.