Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.
12 ay boyunca ulaşım sağlanacak
Rize ile Erzurumu birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağında yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'ncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.
Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en kısa güzergahtan birbirine bağlanacak.
Cuma günü ışık görünecek
Ovit Tünel inşaatında, Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi tamamlandı. Başbakan Binali Yıldırımın katılımı ile Cuma günü yapılacak törenle tünelde ışık görünecek.
Karayolları Genel Müdürlüğünün uhdesinde tamamen Türk mühendis ve işçilerin çalışmaları ile sona gelinen Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.
"16 ilin çıkış kapısı noktasında olcak"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Karadeniz Bölgesinin güney-kuzey aksına açılmasını sağlayacak bölgenin ve ülkenin en önemli projelerinden olan Ovit Tünelinde ışığın görünecek olmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi. Karamehmetoğlu, "Ovit tünelinin tamamlanmasıyla ilimiz ve bölgemiz çok önemli kazançlar elde edecek. Ovit tüneli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 16 ilin çıkış kapısı noktasında olacak. Tünel, Doğudaki vilayetlerin en kestirme yoldan Karadenize ve dünya pazarlarına açılmasını sağlayacak. Tünelde ışığı görmenin mutluluğunu yaşayacağız. Bundan sonra bu tünellerin olmazsa olmazı Lojistik Merkez'dir. Onun da proje ihalesi yapıldı. Tüneller lojistik üssün tamamlayıcı en büyük unsuru olacak" dedi.
Ulaştırmayı en iyi bilen Başbakan
Başbakan Binali Yıldırım'ın Erzincan'da açıkladığı Karadeniz Bölgesindeki demir yolu hattı projesine değinen Karamehmetoğlu, "Başbakanımız, Erzincan-Trabzon ve Rizeden geçerek Batuma uzanacak uluslararası interlandı olacak bir demiryolu müjdesi verdi. Bu projeyi Rizede de açıklamasını bekliyoruz. Başbakanımız Binali Yıldırım tarihte ulaştırma ve lojistik konusunu en iyi bilen Başbakanlardan biridir. Bu bizim için büyük bir şanstır. Bu projeler tamamlandığında bölgemiz çok daha farklı bir yöne gidecektir" diye konuştu.