Küresel piyasalarda birleşme ve satın alma işlemleri gerilerken, Türkiye’de hızlandı. Deloitte Türkiye 2022 yılının birleşme ve satın alma işlemleri raporunu açıkladı. 2022 yılı birleşme ve satın almaların genel görünümünü ortaya koyan rapora göre, 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan küresel birleşme ve satın alma işlemleri, 2022’de yüzde 38 oranında daralarak yaklaşık 2,9 trilyon dolara geriledi. Enflasyonist ortam, sıkılaşan ekonomi politikaları, yükselen enerji fiyatları ve Ukrayna'da devam eden savaş gibi faktörler nedeniyle yatırımcıların riskten kaçındığı görüldü.
İLK 10 YÜZDE 50 PAYA SAHİP
Rapora göre, Türkiye’deki birleşme ve satın almalar pandemi sonrası dönemde istikrarlı bir işlem seviyesine ulaştı. Rapora göre, küresel makroekonomik ve sosyo-politik zorluklara rağmen Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemlerinde 2022’de 400’ün üzerinde işlem adedi ile yaklaşık 11 milyar dolar değerinde işlem gerçekleşti. İşlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 8 artarken, işşlem sayısında tüm zamanların rekoru kırıldı. Türkiye’de, birkaç büyük çaplı işlem toplam yıllık işlem hacmi üzerinde belirleyici oldu. İlk 10 işlem, toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 50’sini oluştururken, işlem sayısının yüzde 73’üne karşılık gelen 10 milyon doların altındaki işlem büyüklüğüne sahip 295 işlem, toplam işlem hacminin yalnızca yüzde 4’ünü oluşturdu. İşlem hacminin yüzde 15’i yılın en büyük işlemi olan Türkiye Varlık Fonu–Türk Telekom işleminden geldi. Ortalama işlem hacmi 27 milyon dolar ile geçmiş yıllara benzer bir seviyede gerçekleşti.
KÖRFEZ 5 YILIN ZİRVESİNDE
Türkiye ivme yakaladı
Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Özlem Ulaş, küresel işlem hacminde daralma yaşanan bir yılda Türkiye’ye yönelik işlemlerde istikrarlı bir ivme yakalandığını söyledi. Ulaş, “Yatırım ortamındaki tüm zorluklara rağmen birleşme ve satın alma işlemlerinde canlılık devam ediyor” dedi. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Direktörü Duygu Doğançay da pandemi sonrası dönemde birleşme ve satın almaların ortalama 10 milyar dolar seviyesinde seyrettiğini söyledi. Doğançay, “Türkiye, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etmekte. Türkiye pazarına yönelik bu dinamikler önümüzdeki döneme dair olumlu sinyaller veriyor” diye konuştu.