Türkiye’nin 3. çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme beklentilerinin yüzde 9,6’ya ulaştığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Çift haneli büyüme rakamı görürsek de sürpriz olmaz” dedi. Yıl sonu büyümesinin ise toplamda yüzde 6’nın üzerinde olması öngörülüyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bakanlığımızın yaptığı tahminlere göre 3. çeyreğe ilişkin büyüme beklentimiz şu anda yüzde 9,6. Çift haneli büyüme rakamı görürsek de sürpriz olmaz” dedi. Zeybekci, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Dolar kurundaki yükselişe değinen Zeybekci, “Kurda spekülatif bir hareket var. Önümüzdeki dönemde bu spekülatif hareketin sonlanmasını ve normalleşme sürecinin tekrar başlamasını bekliyorum. Bazı spekülasyonlara tabi olan kurda ve faizde ama özellikle kurda daha elle tutulur, itibarlı bir iyileşme mutlaka olacak. Faiz de bunu takip edecek. Kurun yüzde 1,5-2’ye yakını zaten dolar endeksinde son 2 haftada görülen yükselişten kaynaklanıyor” diye konuştu.
YIL SONU YÜZDE 6’YI AŞARIZ
Zeybekci, Bakanlığının ekonomideki büyüme tahmininin sorulması üzerine, yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin şu an itibarıyla yüzde 9,6 olduğunu söyledi. “3. çeyrekte çift haneli büyüme rakamı görürsek de sürpriz olmaz” ifadesini kullanan Zeybekci, şöyle devam etti:
“4. çeyrekte de güzel bir sonuç bekliyoruz. Yıl sonu toplamda yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme beklentimiz var. Geçen sene üçüncü çeyrek büyümesinin eksi olması nedeniyle baz etkisi de var. Yaklaşık 2-2,5 puan oradan geliyor. İhracat ve yatırımlar yine güçlü şekilde destek veriyor, ikinci sırada o var. Kapasite kullanım oranıyla üretimde güçlü bir destek var. Üçlü bu sırayla; ihracat, yatırımlar ve üretim. Tam bizim istediğimiz gibi.”
DEVLETTEN TÜCCAR OLMAZ
Bakan Zeybekci, kırmızı et ithalatıyla ilgili olarak Anadolu Ajansı Editör Masası’nda yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine ise, et ithalatı yetkisinin sadece Et ve Süt Kurumuna verildiğine dikkati çekti. Zeybekci, “Tek cümleyle şöyle söyleyeyim; devletten tüccar olmaz. Orada piyasa şartlarını, piyasa aktörlerinin rahat ticaret yapabileceği hale getirmek lazım. Tabii ki devlet olarak bunu regüle edeceğiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eliyle hangi ülkeden, hangi ürünlerin, ne kadar miktarda alınacağının regülasyonu yapılmalı. Çünkü tek bir ülkeye ve pazara talebi götürdüğünüz zaman orada fiyatların bir anda zıpladığını görüyorsunuz. Onun dışında böyle müdahale anlarında piyasaya girerken ekstra maliyetler olmamalı. Bırak piyasayı, kendisi düzenler zaten onu yani devlet olarak serbest piyasaya ve özel sektöre işini öğretmeye çalışmayalım” ifadelerini kullandı.
ÜLKELER TEPKİ VERECEKTİR
ABD’nin, Türkiye gibi bazı ülkelerin çelik ürünü ithalatına anti damping vergisi getirmesi kararının ise tam bir hayal kırıklığı olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu ülkenin tavrının, dünyada korumacılıkla ilgili dalga boyunun yükseleceğini gösterdiğini belirtti. Zeybekci, “Türkiye’ye yüzde 3,5,7 gibi oranlarda bir anti damping sonucu çıkarırken, diğer taraftan İtalya, Kore gibi ülkelere de yüzde 40’lar, 50’ler söz konusu. Bunun karşılıkları mutlaka olacaktır. Biz dahil diğer ülkeler buna mutlaka karşılık vereceklerdir” dedi.