Zamlara altı ay erteleme

Üç haftadır Fransa’yı sarsan ve Avrupa geneline yayılma eğilimi gösteren “Sarı Yelekliller”in protestoları Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a geri adım attırdı. Fransız hükümeti 1 Ocak’ta devreye girecek akaryakıt vergi zammının 6 ay süreyle ertelendiğini açıkladı. Açıklama sonrası protestoların sürüp sürmeyeceği merak ediliyor.

Haber Merkezi
17 Kasım’dan bu yana gösterilerde çıkan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı ve bin 424 kişi gözaltına alındı.

Fransa’da üçüncü haftasına giren “Sarı Yelekliler”in gösterileri sonucu köşeye sıkışan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron çareyi geri adımda buldu. Fransa Başbakanı Edouard Philippe dün yaptığı açıklamayla ülkede 3 haftadır süren protestoların ardından, hükümetin akaryakıt vergisi zammını 6 ay ertelediğini açıkladı. Fransa Başbakanı televizyondan yaptığı açıklamada, “hiçbir vergi artışının ulusun bütünlüğünü tehlikeye atmaması” vurgusunu yaptı. Elektrik ve gaz fiyatlarına planlanan zam da ertelenecek. Macron, gösteriler nedeniyle Sırbistan’a yapacağı ziyareti ertelemek zorunda kalmıştı.

MACRON’DAN GERİ ADIM

1 Ocak’ta devreye girecek vergi artışlarının, 6 aylık süreyle ertelenmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un krizde geri adım atması olarak nitelendirildi. Başbakan Philippe ise Cumhurbaşkanı Macron’un halkın sesine kulak verdiğini ve ülkede sükunetin sağlanması için harekete geçtiğini savundu. Philippe ayrıca Sarı Yelekliler protestolarında 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı, “Fransızların istedikleri şey bu değildi” dedi. Vergilerde 6 aylık erteleme sonrası “Sarı Yelekliler”in nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu. Fransız halkının “Sarı Yelekliler”e desteği ise devam ediyor. Fransa’daki çatışmalar sonrası yapılan ankete göre, 10 kişiden 8’i eylemleri destekliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/05/01/44/resized_59918-0485cc24mansetmacron.jpg

MUHALEFETLE GÖRÜŞME

Bu arada, Philippe’nin, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla, aralarında aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin lideri Jean-Luc Melenchon’un da bulunduğu muhalefet partilerinin liderleriyle görüştüğü belirtildi. Muhalefet partileri, hükümete, protestolarda şiddete izin vererek, sarı yeleklilerin meşruiyetini zedelemeye çalıştığı suçlamasında bulunmuştu. Le Pen, Meclis’in fesh edilmesini talep etmişti. Macron hükümetinin krize çözüm bulamamasının ardından Ulusal Meclis ve Senato devreye girdi. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada bugün Ulusal Meclis’te ve perşembe günü Senato’da, protestolara ilişkin oturumlar düzenlenecek. Dün Başbakan Phillippe’in “Sarı Yeleklilerin” temsilcileri ile yapacağı toplantının ise ileri bir tarihe ertelendiği açıklandı. Toplantının iptaline sebep olarak hükümet kaynakları, eylemciler arasındaki aşırılık yanlılarının ölüm tehditlerini gerekçe gösterdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/05/01/44/resized_1dc04-51f3d156mansetbasbakanphilippe.jpg

Ekmeğin kendisini istiyoruz

Sarı yeleklilerin sözcülerinden Benjamin Cauchy, Philippe’in duyurduğu önlemlerin tatmin edici olmadığını belirtti. “Fransızlar aptal değil ve ekmek kırıntısı değil ekmeğin kendisini istiyor.” ifadelerini kullanan Cauchy, halkın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan mali ve siyasi politikalarını değiştirmesini talep ettiğini söyledi.

Göstericileri polis mi kışkırttı?

Fransa’da olayların büyümesine ve şiddet görüntülerinin ortaya çıkmasına Fransız polisinin sebep olduğuna yönelik iddialar da kuvvetleniyor. Sosyal medyada birçok kişi, polislerin ‘Sarı Yelekliler’in arasına karışıp göstericileri şiddete başvurması için kışkırttıklarını iddia etti. Protestoların en yoğun şekilde yaşandığı Paris’in Charles de Gaulles meydanı yakınlarında, eylemlere katılan birçok kişi yaşananları kameralarıyla kaydetti. Bu videolardan birinde, sivil kıyafetli bir kişinin polis arabasından eşyalar aldığı ve orada bulanan polislerle konuştuğu görüntülendi. Aynı kişinin daha sonra eylemciler arasına katılmak için oradan ayrıldığı görülüyor. Le Monde gazetesinde çalışan bir kişinin çektiği videoda ise polislerin yanında duran sarı yelekli bir kişinin eylemcilere biber gazı fırlattığı görülüyor. Birçok yorum alan videonun altına, “Polislerin sarı yelek giyerek eylemcilerin arasına katıldığının en bariz kanıtı” yorumları yapıldı. Öte yandan gösteriler sırasında evinin panjurunu kapatmak isterken gaz bombasının yüzüne isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırılan 80 yaşındaki bir kadın da hayatını kaybetti.