Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) da desteğiyle PKK/PYD'nin ‘terör koridoru’ planlarını alt üst ettiği Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nın üzerinden tam 1 yıl geçti. 20 Ocak 2018’de düğmeye basılan harekat sonrası Afrin’de çok şey değişti. PKK/PYD’nin çıkarılmasıyla bölgeye 200 bin kişi döndü. Bertaraf edilen terör baskısı sonucu yaşam normalleşirken fiziki ve idari altyapısı için önemli çalışmalara imza atıldı.
HER ALANDA DESTEK
Sağlıktan eğitime, ulaşımdan güvenliğe, ekonomiden toplumsala kadar bir çok alanda hayat normale döndü. Aradan geçen süre içinde güvenliğin dışında idare ve adalet alt yapısı için de adımlar atıldı. Adalet Bakanlığı’nın desteği ile Afrin’de mahkeme ve savcılık ofisleri açıldı. Türkiye adalet sarayı, cezaevleri, karakollar ve kontrol noktaları için destek veriyor.
CAMİLERİN TADİLATI YAPILDI
BİNLERCE SURİYELİ DÖNDÜ
PKK/PYD- YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden temizlenmesinin ardından Afrin'e 200 binin üzerinde Suriyeli, ülkesine döndü. Türkiye'nin desteğiyle büyük bir dönüşümün yaşandığı Afrin'de başta güvenlik olmak üzere eğitim ve sağlık anlamında da büyük bir yenilenme hamlesi başlatıldı. Türkiye, çok yönlü inşa süreci ile halkın güvenli şekilde günlük yaşantısını sürdürmesini sağladı.
Güvenlik gerçek sahiplerinde
Türkiye, sürdürülebilir güvenlik yönetimini de bölgede unutmadı. 3-6 aylık bir sürede bin Afrinliye asayiş, güvenlik, emniyet eğitimi verdi. Eğitimini tamamlayanlar Afrinliler merkez ve 300 üzerindeki köyde güvenliği sağlıyor.
Eğitim ordusu
Güvenli Afrin’de gençler, çocuklar yarım kalan eğitimlerine bir yıldır yeniden başladı. Toplamda 248 okulda tadilat yapıldı ve eğitime açıldı. Bu okullarda 42 bin 928 öğrenci eğitim alıyor. Bin 571 kişi eğitim camiasında öğretmen yetkili müdür ve hizmetli olarak istihdam edildi. Kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Afrin’in yerli öğrencileri için Kürtçe dersi kitabı hazırlatıldı. Sivil toplum kuruluşları tarafından bütün kırtasiye ihtiyaçları giderildi. Yaz tatilinde formatör eğitimi yapıldı. Eylül ayında 2 bin 200 Afrinli öğretmene hizmet içi eğitim verildi.
KARNE HEYECANI
Öte yandan Türkiye’nin destekleriyle yeniden eğitim öğretime başlayan okullarda, karne heyecanı yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, ilçede 243 okulda 43 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Gül, okullarda bin 571 Suriyeli personelin hizmet verdiğini dile getirdi.
Ekonomiye nefes
Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı ile terörden arındırılan bölgelerin kalkınması için ekonomik uygulamaları hayata geçirdi. Halkın iktisadi açıdan nefes alabilmesi için tarımdan dokumaya birçok alanda adım atıldı. Zeytinlikleri ile ünlü Afrin’de zeytinlerin işlenmesi ve gelir getirmesi için de tesisler oluşturuldu. Geniş alanda zeytin, sabun, zeytinyağı üretiliyor.