Dünyanın en çok iflas eden ülkesi Yunanistan ile kreditörlerinin 4 aydır süren müzakerelerde halen anlaşma sağlayamamış olması, ülkeyi 6. kez temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıya getirirken, AB'den çıkma olasılığını da güçlendiriyor.
Bununla birlikte, Yunanistan'ın en büyük kreditörlerinden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, hafta başında ülkesinin Grexit olasılığına açık olduğunu söylerken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da Grexit'in giderek daha gerçekçi hale geldiğine işaret etmişti.
Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, tarihin Yunanistan'ın kuruluşundan bu yana finansal sorunlarla mücadele ettiğini ortaya koyduğuna dikkati çekerek, iflasın ülke için alışılmadık bir durum olmadığını dile getirdi.
"Yunanistan'ın AB'den çıkması hepimiz için iyi olur"
Yunanistan'ın finansal sorunlarının sorumsuz davranmaktan kaynaklandığının altını çizen Hanke, sözlerini "Yunanistan'ın AB'den çıkması hem Yunanlılar hem de Avrupalılar için daha iyi olur. Çünkü süregelen bu sorunların sebebi, Yunanistan'ın AB'nin kurallarına uymaması" diyerek tamamladı.
Yunan halkı, Avro Bölgesi'nde kalmak istiyor
Öte yandan, Makedonya Üniversitesi ve Yunan televizyonu Skai işbirliğinde yapılan son anketin sonuçlarına göre, Yunanlıların yüzde 66,5'i drahmiye geri dönülmesine karşı çıkıyor ve Avro Bölgesi'nde kalınmasını istiyor.
Bu arada, ECB ve IMF'nin verilerine göre, finansal dar boğazdan bir türlü kurtulamayan Yunanistan'ın toplam borcu 320 milyar avro ile milli gelirin yüzde 177'sine denk gelirken, 2008'den bu yana yaklaşık yüzde 25 küçülen Yunan ekonomisinin içinde olduğu borç batağından kurtulması şimdilik çok zor görünüyor.