Venezuela’dan Avrupa’ya: Çocukluk  yapmayın

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ABD’nin öncülük ettiği darbe girişimine Avrupa ülkelerinin “seçim” dayatmasıyla destek vermesine tepki gösterdi. Arreaza, Avrupa’nın seçim dayatmasını “çocukça” olarak niteledi ve “Size bu hakkı kim veriyor” sorusunu yöneltti. Öte yandan Avrupa ülkelerinden Hollanda da “seçim ilan edilmezse Guaido’yu geçici başkan olarak tanımaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza

Venezuela, geçen hafta içi ABD’nin öncülük ettiği darbe girişimine seçim paravanlı destek veren Avrupa ülkelerine cevap verdi. Avrupa ülkeleri, Venezuela’ya 8 gün içinde seçimlere gidilmemesi halinde Washington destekli darbeci lider Juan Guaido’ya destek vereceklerini önceki gün ilan etmişlerdi.

ABD’nin başvurusuyla Venezuela’daki siyasi krizi tartışmak için New York’ta Cumartesi günü olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza söz konusu çağrıyı “neredeyse çocukça” şeklinde niteleyerek geri çevirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/28/02/52/resized_ea54f-8aaf6386mansetmacron.jpg

SİZE BU HAKKI KİM VERDİ?

Jorge Arreaza, Avrupa ülkelerinin sömürgeci geçmişlerini hatırlatır şekilde yaptıkları küstah çağrıyı, “Bağımsız bir halka, bir mühlet dayatma ya da ültimatom verme hakkına sahip olduğunuz fikrine nereden kapılıyorsunuz?” sözleriyle eleştirdi. Dışişleri Bakanı, ülkesinin kimsenin hiçbir karar veya kuralı zorla dikte etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

İÇ İŞLERİNE AÇIK MÜDAHALE

Avrupa ülkelerinin Venezuela’yı hedef alan seçim dayatmasına Rusya’dan da tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Nicolas Maduro yönetimini hedef alan seçim şartının Washington’un desteğiyle öne sürüldüğü belirtildi. Avrupa’daki bu ülkelerin seçim şartına, muhalefet lideri Juan Guaido’nun yeni devlet başkanı olarak tanınması tehdidinin eşlik ettiği belirtilen açıklamada, “Venezuela’daki olaylar giderek daha endişe verici hale geliyor” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Egemen bir devletin iç işlerine alaycı, açık müdahale devam ediyor. Bu sona ermelidir” değerlendirmesinde bulunuldu.

HOLLANDA DA KERVANA KATILDI

Venezuela’ya yönelik darbe kervanına Avrupa’dan Hollanda’da katıldı. Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 8 gün içerisinde bir erken seçim ilan etmemesi durumunda Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanımaya hazır olduklarını bildirdi. Daha önce Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya’dan da benzer açıklamalar gelmişti.