ABD’de Donald Trump yönetimi, önceki gün Venezuela devlet petrol şirketleri PDVSA’ya ve Citgo’ya yaptırım uygulayacağını açıkladı. Petrol gelirleri, Venezuela GSMH’sının yüzde 30’unu ve ihracatın yüzde 95’ini dolayısıyla da ülke ekonomisinin can damarını oluşturuyor. ABD yönetimi, Karakas’ın petrol ticaretini felç ederek, Maduro yönetimine yönelik ordu ve halk desteğini zayıflatmak peşinde. Washington, meşru Maduro yönetimini indirdikten hemen sonra ise, son dönemde Rus ve Çin petrol devleri ile işbirliğine giden petrol şirketlerini özelleştirecek ve dünyanın en büyük petrol rezervine el koyacak.
AÇLIKLA CEZALANDIRACAK
Venezuela’ya yönelik ABD baskısı karşısında, Rusya ve Çin’in bu ülkedeki yatırımlarını artırması ve nakit girdisi sağlaması Karakas ekonomisini ayakta tutan faktörlerdendi. Son hesaplamalara göre Venezuela’nın Rusya’ya yaklaşık 3,2 milyar dolar ve Çin’e ise 20 milyar dolar kadar borcu bulunuyor.
PEKİN VE MOSKOVA BAĞINI KESME PLANI
Çin, Venezuela’ya verdiği borcu petrol yoluyla tahsil ediyor. 2017 yılında Venezuela’nın petrol üretiminin yüzde 28’i Çin’e gitti. Yine Rusya ve Çin Venezuela’da maden ve petrol sektörlerinde yatırımlarını genişleterek, Latin Amerika’da ABD’ye karşı önemli stratejik kazanımlar sağladı. Washington yönetimi yeni yaptırım kararı ile hem Karakas’ın Pekin ve Moskova ile olan stratejik bağını kesmek hem de bu iki ülkenin Latin Amerika’daki etkisini kırmayı hedefledi.
KAYNAKLAR DARBECİ LİDERE
Beyaz Saray, yaptığı yazılı açıklamayla, ABD’de bulunan Venezuela’ya ait tüm varlıkların Guaido’nun kontrolüne geçtiğini duyurdu. Açıklamada, kararın ABD Merkez Bankası ve diğer finansal kurumlardaki varlıkları kapsadığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin bir direktifi dün yayınlamıştı. Darbeci Juan Guaido da Venezuela’nın petrol şirketleri PDVSA ve Citgo’nun hesaplarının kontrolünü aldığını açıkladı. Guaido’nun bu paraları Venezuela ordusu içinden kendine yandaş generaller bulmak için kullanacağı düşünülüyor.