Ukraynalı drone meraklıları Rus kuvvetlerini püskürtmek için gönüllü drone birlikleri kurdu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine harekete geçen Ukraynalı drone meraklıları Rus kuvvetlerinin püskürtülmesine yardımcı olmak için gönüllü insansız hava aracı birlikleri oluşturdu.

Arşiv

Rus saldırılarına 10 gündür direnen Ukrayna'nın başkenti Kiev'de geçtiğimiz hafta ordu tarafından drone kullanıcılarına yönelik Facebook üzerinden “Kiev'in bu öfke anında size ve insansız hava aracınıza ihtiyacı var!” paylaşımı yapıldı. Gönderide, Ukraynalılar dronelarını bağışlamaya ve onları kullanmak için deneyimli pilotlar olarak gönüllü olmaya çağrıldı.

Amerikan haber kanalı abc news'in haberine göre çağrı üzerine harekete geçen sivil drone kullanıcıları, gönüllü drone birlikleri kurdular. Bu amaçla Kiev'de drone satan bir perakende mağazasında bulunan yaklaşık 300 insansız hava aracı Rus güçlerine karşı kullanılmak üzere dağıtıldı.

Haberde drone mağazası sahibi Taras Troiak'ın yönettiği halka açık drone odaklı Facebook grubunun Ukrayna ordusuna yardım etmek için ipuçları veren 15 binden fazla üyesinin bulunduğu iddia edildi.

Öte yandan birlik üyelerinin ülke savunmasında kullanılmak üzere daha fazla insansız hava aracı temin etmek için Polonya ve Avrupa'nın başka yerlerindeki arkadaşları ve meslektaşları ile irtibata geçtiği de belirtildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/05/02/11/resized_1b7d9-dcb77affdrone.webp

Ukrayna'nın insansız hava araçları topluluğundan bazılarının, ülkenin doğusundaki Rus destekli ayrılıkçılarla uzun süredir devam eden çatışma nedeniyle uzmanlıklarını çatışma bölgelerinde kullanma deneyimine sahip oldukları da iddia ediliyor.

"ÜLKEMİZİ KORUMAYA YARDIMCI OLACAK HER ŞEYİ KULLANIYORUZ"

Kiev merkezli endüstriyel drone teknolojisi şirketi DroneUA'nın operasyon başkanı Denys Sushko, "Bunu niçin yapıyoruz? Başka bir seçeneğimiz yok. Burası bizim toprağımız, bizim evimiz. Ülkemizi korumaya yardımcı olabilecek her şeyi kesinlikle kullanmaya çalışıyoruz ve dronelar gerçek zamanlı veri almak için harika bir araç" diye konuştu.

Haberde gönüllü drone birliklerinin, Türk insansız hava araçlarına nazaran silah olarak kullanılmaktan daha çok keşif amaçlı olarak kullanıldığı ifade edildi. Gönüllülerin droneları ile Rus birliklerini izlediği ve ardından görüntüleri GPS koordinatları ile Ukrayna birliklerine aktardığı belirtiliyor. Hatta bazı dronelarda gece görüş sistemleri ve ısı sensörlerinin de bulunduğu ifade ediliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/05/02/22/resized_9c97c-858e9ad72.webp

UKRAYNA ORDUSU KULLANIYOR

Ukrayna askerleri geçtiğimiz günlerde hem vatandaşlar hem de askerler tarafından kamikaze drone saldırıları için mini İHA’ların kullanıldığına dair görselleri twitter'dan paylaşmıştı

EKONOMİ
Silahlı drone Songar "bomba atar" kuşandı

EKONOMİ
Kargu dünyanın dilinde: BM’ye göre tarihte bir ilke imza attı