Türkiye’nin diplomasi trafiğiyle kurtuldular

Nusra Cephesi tarafından tutuklanan ve 10 ay boyunca hapis hayatı yaşayan 3 İspanyol gazetecinin serbest kalmasında Türkiye ve Katar’ın yürüttüğü yoğun insani diplomasi trafiği etkili oldu. Türkiye ve Katar’da defalarca gerçekleştirilen görüşmeler için muhalif aracılar devreye sokuldu ve karşılıklı taleplerin iletilmesi sağlandı.

Yeni Şafak Cihat Arpacık
Halep'te yaklaşık 10 ay önce kaçırılan üç İspanyol gazeteci, Jose Manuel Lopez, Angel Sastre ve Antonio Pampliega geçtiğimiz günlerde ülkelerine dönmüştü.

Suriye'de görev yaparken Nusra Cephesi tarafından tutuklanan 3 İspanyol gazeteci Antonio Pampliega, Jose Manuel Lopez ve Angel Sastre 10 aylık esaretin ardından geçtiğimiz hafta özgürlüklerine kavuşarak ülkelerine döndü. İspanyol basını, gazetecilerin kurtarılmasında Türkiye ve Katar'ın önemli desteklerinin etkili olduğunu yazmıştı. Yeni Şafak gazetecilerin esirken yaşadıklarını ispat etmek için muhalifler tarafından çekilen görüntülere ve insani diplomasinin detaylarına ulaştı.

MUHALİF ARACILAR DEVREYE SOKULDU

12 Temmuz günü Suriye'nin İdlip kentinde tutuklanan İspanyol gazeteciler İspanya'nın resmi haber ajansı EFE adına ülkede bulunuyordu. Gazetecilerin alıkonulduğunun anlaşılması üzerine İspanya, Türkiye ve Katar'dan yardım talep etti. Suriye'de ılımlı muhalefet ile temasa geçen Türkiye yetkilileri, doğrudan Nusra Cephesi ile pazarlık yapmak yerine başka bir muhalif gruptan aracıları araya sokarak insani diplomasiyi başlattı.

İLK TALEP: 25 MİLYON DOLAR

Suriyeli aracılar Türkiye'de, Katar ve İspanyol istihbaratı yetkilileriyle defalarca görüşme gerçekleştirip örgütün taleplerini taraflara iletti. Örgütün İspanya'dan ilk talebi, gazetecilerin serbest bırakılması için, 3 milyon doları sınır hattındaki mülteci kamplarında kalan mültecilere aktarılmak üzere 25 milyon dolar oldu. Somut taleplerin masada konuşulması üzerine İspanya, gazetecilerin hayatta olduğuna dair delil istedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/05/15/10/49/resized_5e74c-a9e7275e2.jpg

İSPANYA HÜKÜMETİNE SİTEM

Suriyeli aracılar Suriye'ye dönerek İspanya'nın bu talebini Nusra Cephesi'ne iletti. Bunun üzerine gazetecilere bir video kaydı çekildi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği video kaydında gazeteciler, "Aylardır buradayız ve hala hayattayız. Bu mesajımızı ailemize, arkadaşlarımıza ve bizim durumumuzla ilgilenenlere ve özellikle bize olacaklardan sorumlu olan İspanyol hükümetinin durumumuzu önemsemediğini bilmesi gereken İspanyol halkına gönderiyoruz. Birisi bunu ailemize gönderebilir mi?" ifadelerini kullanıyor. Kaydın 24 Şubat günü çekildiği anlaşılıyor.

KATAR ALDI TÜRKİYE VERDİ

Video kaydını alan Suriyeli aracı Türkiye'de kaydı İspanyol istihbaratı temsilcilerine teslim etti ve böylece pazarlık süreci tekrar başladı. Türkiye ve Katar'da 6'dan fazla kez görüşme gerçekleştirildiği belirtiliyor. Yetkililer, pazarlık sürecinin sonunda her bir gazeteci için 3,7 milyon dolar ve sınır hattındaki iç göç mağdurlarına insani yardımda anlaşıldığını ifade etti. Rakamda anlaşılınca Türkiye ve Katar garantörlüğünde İspanyol gazeteciler için belirlenen miktar yine aracılar vasıtasıyla ödendi. Ödeme tamamlandıktan sonra gazeteciler Suriye'de Katarlı yetkililere verildi. Katar tarafından Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirilen 3 gazeteci burada İspanyol yetkililere teslim edildi.