Slovakya Başbakanı Robert Fico, "Slovakya olarak NATO'ya girişimizde Türkiye'nin destekleri büyük. Sizlerin destekleriyle bir NATO üyesi olduk, Brüksel'de sesimizi duyurabiliyoruz. Lütfen kuşku duymayın, AB ile görüşmelere tekrar başlarsa en sağlam desteği Türkiye'ye Slovakya olarak biz vereceğiz" diye konuştu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği "Türkiye-Slovakya İnovasyon ve Teknoloji Forumu"nda konuşan Fico, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini ve iki ülke özel sektörleri arasında yapılması planlanan teknoloji paylaşımına dikkati çekti.
Türkiye ile ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu, ikili ilişkilerin katma değer üretimiyle zirveye çıkacağını anlatan Fico, şunları kaydetti:
"Slovakya olarak NATO'ya girişimiz ve dahil edilmemizde Türkiye'nin destekleri büyük. Sizlerin destekleriyle bir NATO üyesi olduk, Brüksel'de sesimizi duyurabiliyoruz. Lütfen kuşku duymayın, AB ile görüşmelere tekrar başlarsa en sağlam desteği Türkiye'ye Slovakya olarak vereceğiz. Bize göre AB küresel görünümüne önem atfediyorsa Türkiye'yle stratejik ortaklık geliştirmelidir. Güçlü bir Türkiye güçlü bir AB anlamına geliyor diye düşünüyoruz. Türkiye bölgesel bir güç, bundan kimsenin şüphesi yok. Suriye ve Libya'daki sorunlarla mücadelede Türkiye çok yardımcı oldu.
"Slovak iş dünyasının gücü yüksek teknolojide yatmaktadır"
Türkiye ve Slovakya arasında teknoloji paylaşımının artması çağrısı yapan Fico, Slovakya'nın ekonomik ve siyasi olarak istikrarlı bir ülke olduğunu kaydetti. Ülke ekonomisinin bu yıl Avro Bölgesi içinde yüzde 3,8 büyüme ile en fazla büyüyen 5. ülke olacağını söyleyen Fico, "Bu bilgi, yatırımla ilgilenenler için önemli bir bilgidir" dedi.
Ülkenin bankacılık yapısının yatırımları finanse etmek için hazır olduğunu ifade eden Fico, ülkenin bölgesiyle tam entegrasyon sağlamayı başardığını aktardı.
Fico iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
"Son yıllarda Türkiye ile dış ticaretimiz 6 kat büyüyerek 1,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bizim bu rakamı 6 milyar dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Dolayısıyla Türk iş adamlarına ve Slovak iş adamlarına bunun çağrısını yapıyorum. Gelin yapalım bunu beraber. Slovak iş dünyasının gücü yüksek teknolojide yatmaktadır."
Slovakya teknoloji firmaları hakkında bilgiler veren Fico, iki ülke firmalarını fikir ve teknoloji paylaşımına davet etti.
"Vize sorunları geçici bir durum olarak başladı ama 35 yıldır böyle"
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yakalanan ivmeyle 1,6 milyar dolara yükseldiğini anımsatarak, özellikle teknoloji paylaşımı ve turizm alanında yeni iş birlikleri yapılabileceğini kaydetti.
Türk vatandaşlarının sık sık karşılaştığı vize problemini anımsatan Vardan, genç ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye'nin vize sorunundan artık sıkıldığını dile getirdi.
Vardan, "Türkler bir haftasonu için de olsa Avrupa'ya gitmek istediğinde vize sorunu yaşıyor. Geçici bir durum olarak başladı ama 35 yıldır bu durum böyle sürüyor. Ancak turizmimizi geliştirmek için bazı adımlar atmamız gerektiğinden söz ediyoruz. Bunları aşmamız gerekli" ifadelerini kullandı.
Slovakya'nın geçen yıl Türkiye'ye 136 bin turist gönderdiğini anımsatan Vardan, bu rakamın artması için çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.
Türk özel sektörü ve slovakya iş adamlarının teknolojisi yüksek mal ve hizmet üretimi için ortak projelerle yönelebileceğini dile getiren Vardan, katılımcılara sinerji için teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Vardan, konuk Başbakan Fico'ya plaket takdim etti.