Tunus'a bu kötülüğü yapmayın

İslam dünyasında “sandık ve milli irade” istemeyen güçler, demokrasisi Arap ülkelerine örnek gösterilen Tunus’ta darbe yaptı. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said meclisin yetkilerini el koyup, Başbakan el Meşişi’yi görevden aldı. Gannuşi, meclis kapısını zincirleyen askerlere “Tunus’a bu kötülüğü yapmayın” diye seslendi.

Gannuşi’nin çağrısının ardından meclis önünde ve Nahda’nın genel merkezinde toplanan on binlerce Tunuslu, darbecileri protesto etti.

HATİCE SAKA - YASİR ERKUŞ

Arap Baharı’nın başladığı Tunus darbeye sahne oldu. Cumhurbaşkanı ve ordu, hükümeti feshedip parlamentonun yetkilerini askıya aldı. Nahda Hareketi darbeyi tanımadığını ilan ederek halkı meydanlara demokrasiye destek olmaya çağırdı. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Fransa’nın da destek verdiği darbe başarılı olursa, Arap coğrafyasında seçimle iktidar olan son hükümet de düşecek.

GÜNDEM
AK Parti Grup Başkanvekili Turan: Tunus'ta meclisi kapattılar nerede bize ayar vermeye çalışan Birleşmiş Milletler

SOKAKLAR KARIŞTIRILDI

NAHDA’YA ORGANİZE SALDIRI

BAE yandaşı Özgür Anayasa Partisi lideri Aber Musa öncülüğünde bazı gruplar başkentte sokaklara dökülüp olaylar çıkardı. Nahda Hareketi’nin bazı binaları basıldı, binalarda bulunanlara taşlı-sopalı saldırılar düzenlendi. 2019 seçimlerinden bu yana Nahda Hareketi’ne karşı tutumu ile bilinen Cumhurbaşkanı Kays Said de sokaklarda oluşturulan suni gerilim üzerine ordudaki komuta kademesi ve güvenlik bürokrasisini toplantıya çağırdı.

DÜNYA
Tunus'ta devrilmeye çalışılan Nahda Hareketi nedir ve kimlerden oluşuyor?

GÜNDEM
Nevşin Mengü'den Tunus'taki darbeyle ilgili sevinç tweeti

DARBEYİ SAİD DUYURDU

GANNUŞİ MECLİSE ALINMADI

Kararın ardından Nahda Hareketi lideri Raşid el Gannuşi, deyip halkı demokrasi için meydanlara çağırdı, parlamento üyelerini de direnmeye ve meşruiyetlerini savunmaya davet etti. Gannuşi ardından da milletvekilleri ile birlikte parlamentoya gitti. Ancak kapıda bekleyen askerler, Gannuşi ve beraberindekilerin içeri girmesine izin vermedi. Nahda lideri kendisini durduran askerlere şöyle seslendi:

DÜNYA
Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Tunus'taki darbeye tepki: Dinen ve ahlaken caiz değil

DİKTATÖRLÜĞE HAYIR

“Ben meclis başkanı Raşid Gannuşi. Şu an başkanı olduğum meclisin önündeyim ve buraya girmekten men ediliyorum. Bu, ulusal ordu tarafından yapılıyor. Sizden demokrasiye aykırı davranışları bırakmanızı istiyorum. Cumhurbaşkanının anayasaya dayandırarak aldığını iddia ettiği karar anayasayı ihlal etmektir. Bütün yetkileri kendi elinde topladı. Devrim bu anlayışa karşı yapılmıştı, bunlar olmasın diye yapılmıştı. Biz burada durmaya devam edeceğiz. Tunus halkı hürriyetini elde etmek için büyük bedeller ödedi. Tunus halkı asla diktatörlüğü kabul etmez, daha önce de bu denenmişti. Tunus halkına bu kötülüğü yapmayın.”

TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALDIK

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/27/01/49/resized_7f128-029c36d5gannusidekupe.jpg

DÜNYA
Tunus'ta halktan çekinen darbeciler bir ay boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti

Parlamento darbeyi kınadı

Meclis binasına girmesine izin verilmediği için bina önünde kendi aracı içinde bekleyen Gannuşi’nin, toplantıları çevrim içi gerçekleştireceği ifade edildi. Gannuşi başkanlığında toplanan Parlamento Ofisi, akşam üzeri darbeye ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Kararların kesin bir şekilde reddedilerek şiddetle kınandığı bildirildi. “Said’in tüm kararları geçersizdir” denilen açıklamada “Kararlarla Anayasa, ciddi bir biçimde ihlal edilmiş, 80. madde yanlış yorumlanmış ve bu kararların Meclis Başkanı’nın onayıyla alındığı yönünde asılsız iddialar ortaya atılmıştır” ifadelerine yer verildi. Ayrıca Said’in aldığı kararların ahlaki, hukuki ve cezai sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği vurgulandı.

Sokaklar karıştı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/27/01/51/resized_a3c41-4d502cb4kaysdekupe.jpg

Güç meraklısı bir popülist

2019’da Tunus Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Kays Said’in tek siyasi deneyimi, 2011 devriminden sonra anayasayı yazan meclis üyelerinden biri olmasıydı. Seçimden önce, 63 yaşındaki bir anayasa hukuku profesörüydü. 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, yerleşik bir partinin veya görünür bir siyasi yapının desteği olmaksızın katıldı. Yolsuzlukla mücadele ve dürüstlüğe yönelik mesajlar veren Said, Tunuslular arasında destek buldu.

NAHDA DESTEKLEMİŞTİ

Kararları uygulamayın

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Ali el-Arayyid Said’in kararlarının devletin kurumlarına yönelik darbe niteliğinde olduğunu söyledi. Nahda Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Nureddin el-Buheyri de Said’in aldığı kararları, “anayasaya ve meşruiyete karşı darbe” olarak nitelendirdi. Nahda Hareketi yöneticilerinden Riyad Şuaybi ise devlet kurumlarına, Cumhurbaşkanı Said’in aldığı kararları uygulamama çağrısında bulundu.

Türk halkı gibi direnmeliyiz

Cumhurbaşkanı yetkisini aştı

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Nebil Bafun, Said’in kararının şok edici olduğu ve anayasayla bağdaşmadığını söyledi. Anayasada cumhurbaşkanı yetkilerinin 77 ve 78. maddede açık bir şekilde belirtildiğine değinen Bafun, Said’in kararlarını dayandırdığı 80. maddenin ise ülkenin ulusal güvenliğinin tehdit altında olması halinde uygulamaya konulacağını söyledi.