ABD’de önde gelen sosyal medya platformları, Kongre binasının baskına uğramasının ardından, başta ABD Başkanı Donald Trump’a bağlı hesaplar olmak üzere, ilgili ve destekçisi binlerce hesabı hedef alan bir operasyona girişti. Trump’ın başta Twitter hesabı olmak üzere, Facebook, Instagram, YouTube, Reddit ve Snapchat platformlarındaki hesapları da kapatıldı. Alışveriş platformalrıdna Trump promosyonları durduruldu. Twitter ve diğer sosyal medya platformları aracılığıyla Trump’ın ve destekçilerinin krimanilize edilmesi ve marjinalleştirilmesinin hedeflendiği değerlendiriliyor. Twitter, ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kalıcı olarak askıya aldığını açıkladı. Twitter’ın güvenlik ekibinden yapılan yazılı açıklamada, “Şiddeti kışkırtma riskinden dolayı, bu hesabı kalıcı olarak askıya aldık” ifadesi kullanılması dikkat çekti.
Trump’ın ABD Başkanları’nın kullandığı resmi Twitter hesabı POTUs’tan yaptığı açıklamanın da hemen silindi. Öte yandan daha çok ABD’li muhafazakar seçmenin ve Trump taraftarlarının kullandığı Parler adlı sosyal medya platformu da Google Play’den kaldırıldı ve Apple’dan kaldırıldı. Amerika merkezli sosyal medya platformlarının söz konusu adımları yargısız infaz siyasete müdahale ve darbe yorumlarıyla karşılandı.
BENİ SUSTURAMAYACAKSINIZ
BİNLERCE HESABI SİLDİ
Kendisine oy veren 75 milyon kişiye hitaben ise Trump, “Twitter, özel bir şirket olabilir ancak hükümetin onlara sağladığı yasal koruma olmadan uzun süre hayatta kalmayacaklardır” değerlendirmesinde bulundu. Twitter, Trump’ın seçim kampanya ekibi tarafından kullanılan ve 2,4 milyon takipçisi olan “TeamTrump” adlı hesabı da askıya aldı. Söz konusu adımın, hesaptan Trump’ın Twitter’a tepki gösterdiği açıklamayı paylaşmasının ardından gelmesi dikkati çekti. Yine Trump’ın bir dönem Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile Sydney Powell gibi önde gelen Trump taraftarlarının twitter hesapları da askıya alındı. Twitter’da binlerce Amerikalı muhafazakar hesabın da silindiği ortaya çıktı.
GRAHAM’DAN İRAN GÖNDERMESİ
230. MADDE KILICINI ÇEKTİ
Cumhuriyetçi senatör, Twitter ve diğer sosyal medya platformalarına karşı adeta dokunulmazlık sağlayan ABD’nin İletişim Uygunluk Yasası 230. maddenin düzenlenmesi kılıcını da çekti. Sosyal medya şirketlerine koruma sağlayan 230 numaralı federal düzenlemenin kaldırılması için çalışacağının altını çizen Graham, “Büyük teknoloji şirketleri, eylemleri nedeniyle davalardan muaf olan tek Amerikan şirketleri, bunun nedeni de Kongrenin onları koruma altına almış olması” paylaşımı yaptı.
KENDİ PLATFORMUNU KURACAK
PARLER DE HEDEFTE
ABD’de, Twitter sansürüne takılmamak amacıyla muhafazakar seçmen ve Trump taraftarları tarafından kullanılan Parler adlı sosyal medya platformu da hedefe kondu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Parler’da hesap açacağını duyurmasının ardından, Google Play mağazasından kaldırılan uygulama, Apple tarafından da içeriğini “düzeltmesi” yoksa Apple Store’dan kaldırılacağı tehdidiyle karşı karşıya kaldı.