Sudan'da Sisi’ye öfke

Ömer el-Beşir’in askeri darbeyle devrildiği Sudan’da halkın öfkesi bu kez cunta ve cuntanın arkasındaki S. Arabistan, BAE, Mısır üçlüsüne yöneldi. Mısır elçiliği önünde toplanan kalabalık, “Dış müdahaleye hayır”, “Sisi burası Sudan, senin sınırın Asvan”, “Sisi sen işine bak, Sudan’a karışma” yazılı pankartlar taşıdı.

Haber Merkezi
Sudan halkı taşıdıkları pankartlarla Mısır'a olan tepkilerini gösteriyor.

Sudan’da Ömer el-Beşir yönetimi askeri darbe yoluyla devrildikten sonra gösterilerine son vermeyen eylemciler, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) sonra iki ülkenin müttefiği Mısır’ı da hedef alan gösteriler düzenliyor. Sudan’ın başkenti Hartum’daki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce gösterici, ülkenin iç işlerine karıştığı gerekçesiyle Mısır cunta lideri Abdulfettah es-Sisi’yi protesto etti. Umdurman kentinden araçlarla ve yaya olarak Üniversite Caddesi’ndeki Mısır’ın Hartum Büyükelçiliği önüne gelen kalabalık grup, Sudan’ın iç işlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Sisi’ye tepki gösterdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/29/01/17/resized_4d7e9-cd9d625fmansetsudansisi.jpg

SINIRI AŞMA UYARISI

Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan eylemciler, iki ülke sınırı ve ihtilaflı bölgelere işaret ederek, “Sisi burası Sudan, senin sınırın Asvan”, “Halayib ve Şelatin Sudan’ındır” şeklinde sloganlar attı. Eylemciler ayrıca, “Dış müdahaleye hayır” ve “Sisi sen işine bak, Sudan’a karışma” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler daha sonra Cumhuriyet Caddesi’ndeki Mısır’ın Hartum Başkonsolosluğu önünde de Sisi ve Mısır yönetimini protesto etti. Umdurman’dan gelen Sisi karşıtı yüzlerce Sudanlının yürüyüşü, gösterilerin odağındaki ordunun ana karargahı önünde sona erdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/29/01/18/resized_212ec-b500c732manset.jpg

BAE ve SUUD da hedefte

Dün, 22’nci gününe giren ordu karargahı önündeki rejim karşıtı gösterilerde eylemciler, zaman zaman Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır aleyhindeki açıklamaların yer aldığı pankartlar ve söylemlerle bu ülkelerin yardımını istemediklerini belirtiyor. Mısır’da önceki gün düzenlenen Afrika Birliği İstişare Zirvesi’nde sivil yönetime geçiş için Sudan Askeri Geçiş Konseyi’ne daha önce tanınan 15 günlük süre 3 aya çıkarılmıştı.

Başkanlık konseyinde mutabakat

Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, geçiş döneminin idaresi için başkanlık konseyi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Sudan muhalefetinden bir yetkili, Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin, kurulması konusunda anlaştığı başkanlık konseyinin, asker ve sivillerden oluşacağını söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

DÜNYA
BAE'den Sudan'daki askeri yönetime 250 milyon dolarlık destek