Sudan protestolarının sembolü: Alaa Salah

Sudan'da 4 aydır devam eden protestolar son haftalarda yoğunlaştı ve askeri darbeyle sonuçlandı. Muhaliflerin darbeyi ve askeri yönetimi kabul etmemesi sebebiyle halen sokaklarda olduğu Sudan protestolarının sembolü bir kadın oldu.

Alaa Salah.

2018'in son günlerinde başlayan Sudan'daki protestolar, 2019'un Nisan ayından beri hız kazandı. Protesto gösterileri doğal olarak gösteri meydanlarında önemli isimleri de ön plana çıkardı.

Oryantalizm eleştiri de var

Öte yandan Alaa Salah'ın tanınmasıyla eş zamanlı bir şekilde Sudan'da darbe gerçekleştirilmesi ve Ömer El Beşir'in 30 yıllık iktidarının devrilmesi batı basınının dikkatini çeken bir gelişme olsa da haberlerin ve gösterilerin Alaa Salah üzerinden okunması "oryantalizm" eleştirilerini de gündeme getirdi.

Batılı birçok gazeteci ve önemli ismin Sudan protestolarına Alaa Salah'ın beyazlar içerisinde şarkı söylediği anlar üzerinden destek vermesi; protestoların 4 aydır bu kadar yankılanmadığı gerçeğini akıllara getirdi.

Oryantalizm eleştirileri sürse de Sudan gösterileri sırasında Alaa Salah hem sol hem sağ görüşlü protestoculardan destek gördü. Bu desteklerden biri de grafitisinin duvara işlenmesi oldu. Alaa Salah'ın resminin yanına bri de not düşüldü:

"Özgürlük artık bir heykel değil o, etten ve kemikten bir canlı."

Alaa Salah, artık "Kendaka"

Alaa Salah'a bir de "Kendada" adı verildi. Bu Sudan'da "Güçlü devrimci kadın ya da kraliçe" anlamına geliyor.

Öte yandan mimarlık öğrencisi olan 22 yaşındaki Alaa Salah, İngiliz basınına verdiği röportajda herhangi bir politik geçmişinin olmadığını söyledi.

Salah şunları söyledi:

"Fotoğrafımın Sudan'daki durum ile ilgili dünyadaki diğer insanların bilgi sahibi olmasını sağladığı için çok mutluyum. Protestolar başladığından bu yana her gün gösterilere katılıyorum çünkü ailem beni yetiştirirken evimi sevmeyi öğretti."

DÜNYA
Sudan'da muhalefetin 7 talebi var

DÜNYA
Sudan'ın Türkiye talebi

DÜNYA
Sudan’daki Körfez darbesi