Mısır’da Müslüman Kardeşler’in (İhvan) cuntaya karşı direnişini aktifleştireceğinin konuşulduğu bir dönemde Amerikan yönetiminin de ‘ılımlı İhvan’ projesi için düğmeye basması dikkat çekiyor. Bunun en büyük kanıtı ise, Mısır’da darbeyle iktidardan uzaklaştırılan İhvan’ın Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) milletvekilllerinin Washington’da ağırlanması. HAP vekillerinden Abdulmevcud Derdiri, Washington’da Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, Kongre ve düşünce kuruluşlarını ziyaret etti. FİNANSÖR GEORGETOWN Beraberinde Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam ile Özgürlük ve Adalet Partisi üyesi Cemal Hişmet de vardı. Derdiri, Mısır kökenli Amerikalılar tarafından Washington’a davet edildiklerini söylerken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de “ziyaretin Georgetown Üniversitesi tarafından finanse edildiğini” ve bunun “rutin bir ziyaret” olduğunu açıkladı. AMERİKAN KARŞITI DEĞİLLER Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde parlamentonun Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlığını da yapan Derdiri, Washington’daki görüşmelerinde “Mısır’daki rejimin sürdürülebilir olmadığını” göstermek istediklerini belirtti. Deriri, “Mısır’daki istikrar, ABD için önem taşıyor. Mısır, polis devletine, korku yönetimine dönüşüyor. İstikrar, baskılar, insan hakları ihlalleri altında mümkün değildir. Aslında Mısırlılar, tamamen Amerikan karşıtı değil. ABD’nin darbeyi desteklemesinden hoşlanmıyor” diye konuştu. KUŞATICI OLMAYA HAZIR İdeolojik bağlantılarına bakılmaksızın tüm siyasi partilerin Müslüman Kardeşler'le birlikte olması halinde ülke için daha iyi alternatif oluşturabileceklerini dile getiren Derdiri, “Müslüman Kardeşler demokrasinin tekrar yoluna girmesi için diğer Mısırlılarla birlikte çalışmak istiyor” dedi.
HAP vekillerinden Abdulmevcud Derdiri, Müslüman Kardeşler’in Mısır toplumunda alternatif sosyal, siyasi bir hareket sunduğunu ve Mısır toplumunun ileriye gitmesine yardım ettiğini ifade ederek, Mısır’daki darbeden sonra Müslüman Kardeşler içinde de birçok değişimin yaşandığını söyledi. Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hapiste olması nedeniyle daha çok gençlerin hakim olduğu yeni bir liderliğin ortaya çıktığını belirten Derdiri “Bu, Müslüman Kardeşler’in kapsayıcı bir alternatif için çalıştığına yönelik olumlu bir sinyal. Ellerini uzatıyorlar, ‘hata yaptık’ diyorlar ve bunlar siyasi hatalar. Siyasi hata yapmak, kimseye onları öldürme veya hapse gönderme hakkını vermiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin deneyimlerine büyük saygıyla baktıklarını kaydeden Derdiri, “Türkiye’nin gittiğine benzer bir yöne gitmeyi umuyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki günlük basın brifinginde, Mısır’da darbe karşıtı 183 sanık hakkında verilen idam kararı hakkında “ABD, Mısır mahkemesi tarafından 183 kişinin toplu idamına yönelik kararından derin endişeye duyuyor” dedi. Psaki, toplu yargılamalar yoluyla adil şekilde delillerin gözden geçirilmesinin ve şahitlerin dinlenmesinin mümkün olmadığına işaret ederek toplu idam yargılamalarını sona erdirme çağrısı yaptı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “183 sanığın idama mahkum edilmesi Mısır’ın uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlaldir. Mısır yargı makamlarına uluslararası standartlara uygun şekilde adil yargılama sürecinin izlenmesinin güvence altına alınması çağrısı yapıyoruz” ifadesi kullanıldı.