Savaşın fitili ateşlendi: Tayvan’da Çin Alarmı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya gezisi çerçevesinde Tayvan’ı ziyaret edeceğine ilişkin haberlerin ardından Çin ile Tayvan arasındaki gerilim artmaya devam ediyor. Tayvan ordusu, Çin'in gerçekleştirdiği tatbikatlara yanıt olarak askeri tedbirleri artırdı. Pelosi’yi taşıyan uçak, Tayvan’a inişe geçerken, herhangi bir Çin müdahalesi durumunda ABD hava kuvvetlerine ateş açma yetkisi verildi. Çin, uçuşa yasaklanan Tayvan Boğazı'na giren uçakları düşüreceğini açıkladığı bölgede gerilim hat safhada.

Tedbirler artırılıyor.

Tayvan’a en yakın noktalardan biri olan Fuzhou eyaletinde askeri tatbikatlar yapmaya başlayan Çin ordusuna yanıt olarak Tayvan tarafı da Çin’den gelebilecek ani bir saldırıya karşı bugün itibarıyla askeri güvenlik önlemlerini arttırdı.

Tayvan polisi, Pelosi’yi korumaya hazırlanıyor Tayvan medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Çin’in askeri ve siyasi kanalları aracılığıyla yaptığı sert uyarılara rağmen Pelosi’nin bugün yerel saatle 22.30’da başkent Taipei’de yer alan Songshan Havalimanı’na inmesinin beklendiği öne sürülmüştü.

DÜNYA
Çin ordusu Tayvan’ın karşısında yer alan şehre yığılıyor

Pelosi'nin Tayvan yönetimiyle görüşeceği iddiası

Pelosi’nin ayrıca yarın Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve bazı üst düzey yetkililer ile bir araya geleceği, öğle saatlerinde de ülkeden ayrılacağı iddia edilmişti. Tayvan polisi de ziyaret ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini arttırdı.

Tüm bu hazırlıklara ek olarak Ulusal Polis Teşkilatı da ziyaret için özel korumalar görevlendirecek.

DÜNYA
Sınırda savaş uçakları havalandı: Beyaz Saray’dan Çin’e uyarı

Tehdit mailleri gönderildi

Öte yandan, Taoyuan Uluslararası Havaalanı kurumundan yapılan açıklamada Pelosi’nin Tayvan ziyaretini durdurmak için havaalanına patlayıcılar yerleştirildiğine ilişkin tehdit mailleri alındığı açıklandı. Polis, asılsız tehditlerin kaynağını araştırmaya devam ederken havalimanındaki güvenlik önlemleri de artırılıyor.

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini vurguluyor.

Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak değerlendiriyor.

Tayvan kuvvetleri 'II. Aşama'ya geçti

Batı adalarında konuşlanmış Tayvan kuvvetleri, savaşa hazır 'II. Aşama'ya geçti.

Bu durum en son Üçüncü Tayvan Boğazı Krizi (1995-1996) sırasında gerçekleşmişti.

DÜNYA
Çin'den Biden'ın "Tayvan'a olası saldırıya askeri karşılık verilecek" sözüne tepki: ABD hafife almamalı

ATEŞ AÇMA YETKİSİ VERİLDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi taşıyan uçak, Tayvan’a inişe geçti.

SU-35'LER TAYVAN BOĞAZI'NI GEÇTİ

Çin, Tayvan boğazını sivil uçaklara kapattı. Uçuşa yasaklanan Tayvan boğazına giren uçakları düşüreceğini açıkladı.

Öte yandan Çin medyasında yer alan haberlere göre, Çin'e ait SU-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini belirtiyor.

DÜNYA
Çin ordusundan devasa yığınak