Sarkozy ve Merkel'le aynı dili konuşuyor

Yeni göçmen stratejisi ile Sarkozy ve Merkel'i aratmayan Cameron, İngilizce konuşamayan veya toplumla entegre olmayı reddeden göçmenlerin İngiltere'de “bir çeşit rahatsızlık ve parçalanmaya” neden olduğunu savundu

Dış Haberler
Sarkozy ve Merkel'le aynı dili konuşuyor

İngiltere Başbakanı David Cameron da Avrupa'daki göçmen karşıtı furyaya katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile aynı ağızdan konuşmaya başlayan Cameron, bütün göçmenlerin İngilizce konuşması gerektiğini belirterek, “İyi göç istiyoruz, fazla göç değil” dedi. “Göçmenler ülkemize büyük katkı sağlıyor, bunun farkındayız” diyen Cameron, ancak uzun yıllar kontrolsüz şekilde İngiltere'ye çok sayıda göçmenin alındığını söyledi.

İngilizce konuşamayan veya toplumla entegre olmayı reddeden göçmenlerin İngiltere'de “bir çeşit rahatsızlık ve parçalanmaya” neden olduğuna değinen Cameron, göçün 1980 ve 90'lardaki seviyesine gelmesini istediklerini belirterek, bir önceki dönemlerin iktidar partisi olan İşçi Partisi'nin İngiltere tarihindeki “en büyük göçmen akınına” sebep olduğunu kaydetti.

KUTUPLAŞTIRMA ELEŞTİRİSİ

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Partili bakan Vince Cable ise Cameron'ı Cameron'ın sözlerinin aşırı uçlardaki görüşleri alevlendirecek nitelikte olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl ülkesinde “çok kültürlülüğün başarısızlığa uğradığını” belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmenlerin istihdam piyasasında şansa sahip olabilmeleri için mutlaka Almanca öğrenmeleri gerektiğini söyleyerek büyük tepki çekmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin geçtiğimiz yıllarda ortaya attığı “ulusal kimlik” tartışması ise İslam üzerinde odaklanmıştı. Ulusal kimlik çizgisine göre Fransa'ya yeni gelen göçmenlerin Fransızca ve cinsiyet eşitliği kurslarına yazılmaları isteniyordu.

Entegrasyon zaman alır

1997 ile 2009 yılları arasında İngiltere'deki göçmen sayısının 2.2 milyon arttığına dikkat çeken Cameron, “Gerçek entegrasyon zaman alır. Bu nedenle, mahallelerinize çok sayıda yeni insan gelirken, bu insanların bazılarının İngilizce konuşamaması veya toplumla bütünleşmek istememeleri, mahallelerimizde bir çeşit rahatsızlık ve parçalanmaya neden oldu” dedi.