Rusya’da birikimler kripto paraya kayıyor

Rusya ve Ukrayna’da kripto varlıklara yönelik talep artarken, son iki günde pek çok kripto para biriminde hızlı yükseliş yaşandı. ABD yönetimi, Rus piyasasındaki kripto hareketlerini engellemek adına kripto borsalarına başvurdu. Ekonomist Yusuf Dinç, kripto paraların beklenen imkânı sunamayacağını vurgularken, “Sistem manipüle edilmeye müsait” uyarısında bulundu.

Burak Karaca
Arşiv

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla birlikte iki ülkenin de para birimlerinde sert düşüşler yaşanırken, vatandaşlar birikimlerini hızla kripto varlıklara kaydırıyor. Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına itilmesiyle bölgede kripto varlıklara yönelik talebin daha da artması bekleniyor. Rusya’da 12 milyondan fazla kripto para cüzdanı olduğu öğrenilirken, ülkedeki kripto para hacminin ise 23 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor.

SINIRLAMALAR KRİPTO PİYASASINA SIÇRAYABİLİR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/02/06/07/resized_901ae-bb8ac8fcdekpueyusufdinc3a7.jpg

EKONOMİ
Yerli teknolojiye yatırım yapan kazanır

BİRİKİMİ KORUMA İMKANI SUNMUYOR

Rusya ve Ukrayna özelinde banka varlıklarına erişimin kısıtlandığını dile getiren Ekonomist Yusuf Dinç, hem Rusya hem de Ukrayna özelinde kripto varlıklara yönelik ilgiyi değerlendirdi. Tüm dünya enflasyonist bir etki altındayken kripto paraların birikimi koruma imkanı sunamayacağını aktaran Dinç, “Güvenli liman, altın olabilir. Kripto paraların, altını ikame kabiliyeti henüz bulunmuyor” diye konuştu. Kripto varlıkların illegalitenin finansmanında kullanılıyor olması sebebiyle risk barındırdığını aktaran Yusuf Dinç, “Kayıtdışılık altında terörün finansmanı, yasa dışı bahis/kumar, bağımlılık maddeleri vesaire bu varlıklarla sağlanabiliyor. Kripto para madencilerinin yüzde 50’den fazlası Çin’de. Sistemi manipüle edebilecek sayıdalar” diye konuştu.

Yaptırımlara karşı çözüm sağlamaz

Varlıklar değerini koruma çabası

Ekonomist Sinan Alçın ise, kripto varlıklara yönelik talebi şöyle yorumladı: “Hem Rusya açısından hem de Ukrayna vatandaşları açısından finansal varlıklarının değerini koruyabilmek için kripto varlık kaçış alanı diyebiliriz. Bundan sonraki süreçte de muhtemelen özellikle bu merkeziyetsiz finans konusunda ciddi bir iç saha yaratacak. Rusya ve Ukrayna krizi çözümlense bile dahi merkeziyetsiz finans dünyada önemli bir gelişme gösterecek.”

EKONOMİ
Rusya-Ukrayna savaşı piyasaları vurdu: Altın ve petrol tırmanıyor

EKONOMİ
Kripto para piyasaları tepetaklak oldu