Rusya-Ukrayna krizi değişmedi

Rusya-Ukrayna doğalgaz anlaşmazlığı, 2006'yı anımsatıyor. İki ülke birbirlerini suçlarlarken, Avrupa'ya gelen doğalgazın basıncı düşmeye başladı

Aa
Rusya-Ukrayna krizi değişmedi

Rusya'nın, 3 yıl içinde Ukrayna'nın gazını ikinci kez kesmesi ve iki ülkenin birbirlerini karşılıklı suçlamaları, AB ülkelerini etkileyen anlaşmazlığın yaşandığı 2006'daki senaryoyu anımsatıyor. Rus devlet enerji şirketi Gazprom'un sözcüsü Sergey Kuprianov, Ukrayna'yı, doğalgazı açıkça çalmak ve bundan hiç utanmamakla suçlarken, Ukrayna devletine ait Naftogaz şirketi de Gazprom'u, doğalgazı Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gitmesi için gerekli miktarda vermemekle itham etti. Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlianski, açıklamasında, almaları gereken 17 milyon metreküp doğalgazı almadıklarını belirterek, Avrupa'ya 10 milyon metreküp doğalgaz iletebilmek için bu miktarda doğalgazın kendilerine verilmesi gerektiğini, 7 milyon metreküp doğalgazın boru hatlarının çalışması için kullanıldığını kaydetti.

Naftogaz yetkilileri, teknik ihtiyaçlar için doğalgazın bir bölümünü kestiklerini kabul ederlerken, bu kesintinin Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa'daki müşterilere doğalgaz ulaştırılabilmesi amacıyla boru hatlarında yeterli basıncın sağlanabilmesi için kullanıldığının altını çiziyorlar. Ukraynalı yetkililer, transit geçecek bölümle birlikte normalde Rusya'nın 21 milyon metreküp doğalgaz vermesi gerektiğini, ancak şu anda bunun yerine getirilip getirilmediğini söyleyemediklerini, zira 2009 yılı için bir sözleşme yapılmadığından, buna ait bir belge olmadığını da belirtiyorlar. Bu arada iki ülke birbirlerini suçlarlarken, Ukrayna üzerinden doğalgaz alan Avrupa ülkeleri de azalan Rus doğalgazının etkisini hissetmeye başladı. Macaristan enerji şirketi MOL'un sözcüsü Edina Lakatos, TSİ 17.00'de gaz basıncının düşmeye başladığını belirtti, ancak bu düşünün henüz kritik düzeyde olmadığını bildirdi.

Polonya da Ukrayna'dan gelen doğalgazın yüzde 7 oranında azaldığını, aradaki farkı Belarus'tan gelen doğalgazla kapattıklarını açıkladı.