Rusya'ya ait savaş uçakları, 22 günün ardından İdlib'e hava saldırıları düzenlemeye başladı.
Kremlin, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Tahran'daki liderler zirvesinin ana konusu İdlib olacak, Trump'ın uyarıları çözüm için yardımcı değil" ifadeleri yer aldı.
Stratejik konumdaki İdlib'de yaşanabilecek herhangi bir çatışmanın, Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir göç dalgasını tetiklemesi ihtimali bulunuyor.
Türkiye: İdlib'e müdahale felaket olur
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İdlib'de ateşkesin bozulması Suriye için, bölge için felaket olur. İnsani bakımdan bir felaket olur. İdlib bölgesi, Astana ile belirlenen çatışmasızlık bölgelerinden son kalanıdır. 3,5 milyon insan burada yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu Tahran'da Ruhani ve Putin'le görüşecek. Ama biz zirve öncesi temasları sürdürüyoruz ki buradan olumlu sonuç çıksın" diye konuştu.
Trump'tan İdlib uyarısı
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de Esad rejiminin İdlib'e "düşünmeden" saldırmaması gerektiğini belirterek, "Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar." ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ve Suriye'nin İdlib'de girişeceği muhtemel bir saldırganlığın ABD tarafından "zaten tehlikeli bir çatışmanın tırmanması olarak" görüleceğini belirtmişti.
Avrupa'dan İdlib açıklamaları
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “İdlib’e olası bir saldırı, zaten yeterince acı çekmiş halk üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "idlib konusunda Rusya ve Türkiye ile çıkış yolu bulmaya çalışıyoruz." dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "İdlib'de insani bir felaketin önlenmesi için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.