'Rakka operasyonunu destekliyoruz'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Londra'da, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
 Toplantı kapsamında ABD'li mevkidaşı Carter'la yaptığı ikili görüşmeyi değerlendiren Işık, Rakka'ya yönelik bir Türkiye - ABD ortak operasyonunun görüşmede gündeme geldiğini söyledi.

Yeni Şafak

Bakan Işık, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye için önemli bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu örgütün öncelikle sınırlarımızdan, daha sonra da bölgeden temizlenmesiyle ilgili tüm operasyonlara Türkiye olarak destek veriyoruz. Bu noktada Rakka operasyonunu da desteklediğimizi ABD'li bakana (Ashton Carter) ifade ettik" dedi.

"Rakka'ya kara harekatını Türkiye bölgenin DAEŞ'ten tamamen temizlenmesi bağlamında değerlendiriyor." ifadesini kullanan Işık, şunları kaydetti:

Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) son dönemde Türkiye'nin desteğiyle elde ettiği başarıyı ABD'li mevkidaşına bir örnek olarak sunduğunu anlatan Bakan Işık, "Rakka operasyonuna da ÖSO'nun katılmasının ve o bölgenin lokal unsurlarının bu operasyonda rol almasının Türkiye açısından önemli olduğunu, bu Rakka operasyonunu ve genelde de DAEŞ'le mücadeleyi PYD/YPG'nin istismar ederek, kendine bir teritoryal alan oluşturmasının Türkiye tarafından kabul edilmeyeceğini kendisine ifade ettik." diye konuştu.

GÜNDEM
Rakka harekatına sıcak bakıyoruz

DÜNYA
Çavuşoğlu: Musul ve Rakka operasyonları çok önemli

Gülen'in iadesi

Carter'la görüşmesinin önemli bir maddesinin de 15 Temmuz darbe girişimi ile 15 Temmuz sonrası ABD'nin tutumu ve Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi olduğunu aktaran Işık, şöyle konuştu:

Kurban bayramı öncesinde Halep'te bir ateşkes sağlanmasıyla ilgili çalışmaların Carter'la görüşmesinde gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Işık, “Suriye'yi genel olarak değerlendirdik. Ateşkesle ilgili çalışmalar Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda sürüyor, onu dışişleri bakanlığımız çok yakından takip ediyor." diye konuştu.

Fallon'la görüşme

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon'la yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da Işık, görüşmede 15 Temmuz sürecinin değerlendirildiğini belirterek, “15 Temmuz sürecinde İngiltere'nin diğer Batı ülkelerine göre daha net bir tavrı vardı. Bundan dolayı teşekkürlerimizi ifade ettik." dedi.

Görüşmede İngiliz bakana Suriye'deki Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili detaylı bilgi verdiğini aktaran Işık, “PYD / YPG unsurlarının mevzi kazanmasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini İngiliz muhatabımıza bir kez daha anlattık. DAEŞ'le mücadelenin PYD tarafından istismar edilmemesi ve buna da başta İngiltere, ABD olmak üzere hiçbir koalisyon üyesinin fırsat vermemesi gerektiğini ifade ettik." şeklinde konuştu.

Alman milletvekillerinin 4 Ekim'de İncirlik üssünü ziyaret edeceği yönündeki haberlerle ilgili soruya da Işık, şu yanıtı verdi:

TSK'nın pilot ihtiyacı

TSK'nın pilot ihtiyacını karşılamaya dönük çalışamalara da değinen Işık, şöyle dedi:

70 yaşını geçmiş bir pilotun kendisine mektup yollayarak 'Bana ihtiyaç varsa ben de geleyim' dediğini aktaran Işık, bunun kendisini çok duygulandırdığını kaydetti. Bunun, halkın bu konudaki duyarlılığının güzel bir göstergesi olduğunu ifade eden Işık, mektubu gönderen pilotu da telefonla arayarak davet edeceğini söyledi.

Mektubu yollayan pilota teşekkür eden Işık, “Bu aslında halkımızın zor zamanlarda ülkesine sahip olma bilincinin çok güzel bir göstergesi. TSK'yı halkımızın ne kadar sahiplendiğinin de göstergesi. Bir taraftan FETÖ'cü hainler temizlenirken, diğer taratan TSK'ya sahip çıkmanın önemini ortaya koyan çok güzel bir örnek." değerlendirmesinde bulundu.