İtalyan basınında yer alan haberlere göre, 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi için Romada bulunan Dalay Lama, bu vesileyle Papa Francesco ile de bir araya gelmek istedi. Ancak ruhani liderin bu talebine, Vatikandan (Kutsal Makam) olumsuz cevap geldi. Buna neden olarak ise, Kutsal Makamın Çin Halk Cumhuriyetini kışkırtmaktan kaçınması gösteriliyor. Kutsal Makamın böylece, Dalay Lama ve Pekin arasında yarım asrı aşkın süren gerilimin içinde yer almak istemediği mesajını verdiği belirtiliyor. Dalay Lama, Tibet'ten sürgün edildiği 1959 yılından bu yana Hindistan'ın kuzeyinde yaşıyor. Dalay Lama, Tibet'in özerklik haklarının genişletilmesini isterken, Pekin ise onu, Tibet'i Çin'den ayırmaya çalışmakla suçluyor. Dalay Lama, sakıncalı olacağını düşündükleri için Vatikan yönetiminin, Papa ile görüşmesinin mümkün olmayacağını kendisine ilettiğini söylerken, Papaya hayranlık duyduğunu da ifade etti. Vatikan Sözcülüğü ise, görüşemeseler de Papanın, Budist lidere saygı duyduğunu bildirdi.
PAPA, ÇİNE ZEYTİN DALI UZATMIŞTI
Kutsal Makamın Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri bulunmasa da, Dalay Lamayı kabul etmesi halinde, bunun faturasının orada yaşayan Katoliklere kesilebileceği endişesi taşıdığı öne sürülüyor. Kutsal Makam ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler, Çin Halk Cumhuriyet'i kurucu ve önderlerinden Mao Zedong zamanında, 1952 yılında sonlandırılmıştı. Kutsal Makam, Pekin merkezli Çin Halk Cumhuriyetini değil, Tayvanı (Çin Cumhuriyeti) Çinin tek meşru yönetimi olarak kabul ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti, Ağustos ayında Güney Koreye bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francesconun hava sahasını kullanmasına izin vermiş, Papa da Çine diyalog çağrısında bulunmuştu. Papa, "Çine gitmek isterim" ifadelerini kullanarak Çine zeytin dalı uzatmıştı.
ZİRVE GÜNEY AFRİKADA YAPILAMADI
Öte yandan, Nobel Barış Ödülü sahiplerinin katıldığı Romada bugün başlayan 3 günlük zirvenin, Güney Afrikanın başkenti Pretoriada yapılması planlanıyordu. Ancak Güney Afrikanın Dalay Lamaya vize vermeyeceğini açıklamasının ardından zirvenin Romada yapılmasına karar verilmişti. Papa Francesco da söz konusu zirveye katılanlara, Vatikan (Kutsal Makam) Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolinin imzasını taşıyan bir mektupla mesaj gönderdi. Papa, halklar arasında kardeşlik ve barışı teşvik ettikleri ve çağımızın çatışmalarına çözüm arayışları içinde oldukları için katılımcılara minnettar olduğunu bildirdi