Nijerya hükümeti BM' ye başvurdu

Nijerya hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'nden 200'den fazla kız öğrenciyi kaçıran Boko Haram örgütünü El Kaide'ye yönelik ambargo listesine dahil etmesini talep etti.

Aa
Nijerya hükümeti BM' ye başvurdu

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Nijerya, son dönemde kanlı saldırılar ve kız öğrencilerin kaçırılması olaylarıyla gündeme gelen Boko Haram'ın El Kaide'ye yönelik silah ambargosu ve varlıkların dondurulmasını düzenleyen BMGK komitesinin listesine eklenmesini istiyor.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinden herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda Boko Haram'ın perşembe günü listeye eklenebileceği, böylece örgüte silah satışına yasak geleceği, yöneticilerin mallarının dondurulacağı ve seyahat yasağı getirileceği kaydedildi.

El Kaide'ye yaptırımları takip eden komitenin listesinde halen 62 grup bulunuyor.

BMGK tarafından 9 Mayıs'ta yapılan açıklamada, kızların kaçırılması olayının yakın bir şekilde izleneceği ve Boko Haram'a karşı gerekli önlemlerin alınmasının planlandığı vurgulanmıştı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı açıklamada, Boko Haram'ın BM'de terörist örgüt olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, Nijerya ile Boko Haram ve örgüt yöneticilerine yönelik gerekli yaptırımların alınması için BM sistemi içinde çalışacaklarını bildirmişti.