2013 yılında Abdülfettah El-Sisi komutasındaki askeri darbe yapılan Mısır'da darbenin ekonomik sonuçları en çok bu yıl hissedildi. Ülkede son 3 yılda 3 hükümet değişti. 3 hükümetin farklı farklı ekonomi politikaları uygulamaları, ve Ekim 2015'te Sina Yarımadası'nda Rus uçağının düşmesi ile turist sayısının yüzde 70'lere kadar gerilemesi ekonomiyi derinden sarstı.
Doların yükselmesi, temel gıda maddelerindeki fiyat artışını yüzde 100 oranında etkileyince, halk zor duruma düştü. Mısır hükümeti geçici önlemler alsa da, halk rahat bir nefes alamıyor.
Sisi: 6 ay içinde düzelecek, Mısır halkı: İnanmıyoruz
Darbe ile yönetime gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, ülkedeki ekonomik durumun günden güne kötüleşmesi üzerine 6 ay içerisinde ekonomik durumu iyileştirme sözü verdi. Ancak Mısır halkı, 'Sisi'ye güvenmiyoruz' diyor. Mısırlı uzmanlar da, Sisi'nin sözlerinin gerçeği yansıtmadığı görüşündü. Ekonomistlere göre, Mısır'da bu yıl fiyatlar düşmeyecek, aksine daha da yükselecek.
Mısır'ın toplam borcu 294 milyar dolar
Arap ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından üçüncü büyük ekonomi olan Mısır'ın durumu gittikçe kötüleşiyor. Mısır'ın toplam borcu; 294 milyar dolara kadar yükseldi.
"400 fabrika kapandı"
Mısır'da darbeden önce Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten Yahya Hamid, darbeden sadece bir yıl sonra 400 fabrikanın kapatıldığını, işsizlik oranının yüzde 25'lere çıktığını açıklamıştı.
Halk perişan
İşsizlikten şikayet eden yüzbinlerce Mısırlı, yiyecek sıkıntısı yaşıyor. 30 yaşındaki Hind Adil Muhammed isimli kadın, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kocam günlük çalışan bir işçi ama iş bulamıyor. Yemek yiyemiyoruz. Açız" diyor. 2011 yılında Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği günü hatırlatan Mısırlı kadın şu ifadeleri kullanıyor:
"O günlere gelmemizin sebebi de bu gibi ekonomik sebeplerdi. Şimdi Sisi 6 ay dişinizi sıkın diyor. 6 saat bile dayanacak gücümüz yokken, nasıl 6 ay sabredelim?"