Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu, PKK'nın ABD ile birlikte Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde işgal ettiği topraklar Misak-ı Milli sınırları dahilinde olduğunu söyledi. Hatipoğlu, "Lazkiye'nin kuzeyinden Musul'a kadar uzanan hat hukuki olarak Türk toprağıdır ve bu topraklarda askeri harekat en meşru hakkımızdır” dedi. Yeni Şafak’ın konuştuğu tarihçi Hatipoğlu, bu toprakların terörden arındırılması ve Misak-ı Milli alanına dahil edilmesi gerektiğini’ söyledi.
HAKLARIMIZ SAKLI
Hatipoğlu, “Osmanlı Mebusan Meclisi’nde 28 Ocak 1920 tarihinde alınan Misak-ı Milli kararı, Lozan’da, Londra Konferansı, Moskova Anlaşması, Gümrü Anlaşması ve Mudanya müzakerelerinin esasını oluşturdu ve uluslararası meşruiyet kazandı. Cumhuriyetin ilk yıllarında ana vatandan koparılan Hatay da 23 Temmuz 1939 tarihinde Misak-ı Milli temelinde yeniden ana vatana katıldı. Münbiç, Tel Abyat, Kamışlı, Resul Ayn, Dırbesiye, Amude, Aynel Arab ve Yarubiye üzerindeki haklarımız saklı ve bu konuda hukuki meşruiyyet zeminimiz var” diye konuştu.
İNGİLTERE'NİN YERİNE ABD
Birinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere’nin petrol, Fransa’nın ise pamuk merkezli istila amacı güttüğünü kaydeden Hatipoğlu, şunları söyledi: “Fransa, Anadolu’da Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep ile birlikte Suriye’nin işgalini bu sebeple önceledi. İngiltere ise Irak petrollerini istediği için Bağdat, Basra ve Musul vilayetlerini işgal etti. İngiltere’nin 1920’lerde üstlendiği misyonu şu an ABD sahiplendi.”
DÖNMEMİZDEN KORKUYORLAR
“Fransa yeniden sahaya işgal unsuru olarak döndü ve aslında açık söylemeseler de Halep’ten Musul’a Misak-ı Milli hattına saldırıyorlar. Çünkü bizim hakkımız olan topraklara yeniden dönmemizden korkuyorlar. Cumhuriyet tarihi boyunca bu umde tüm yöneticiler için esas teşkil etti. Şartlar nispetinde Türkiye Akdeniz’den İran sınırına uzanan güzergahta ilerleyecektir. Bu konuda hukuki alt yapı ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”