Mezhep çatışması korkusu

Aylardır beklenen Musul operasyonu mezhep çatışması endişesiyle başladı. Türkiye’nin tepkileri üzerine Şii milisler operasyona dahil edilmedi. Fakat Irak ordusu içindeki fanatik Şiilerin, tamamı Sünnilerden oluşan kente girdiklerinde katliam yapmalarından korkuluyor.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Musul'u kurtarma operasyonu önceki gece 01.30'da başladı. Irak ordusu ve Peşmerge güçleri konuşlandıkları Hazır cephesinden, Musul'daki DEAŞ'a üç koldan saldırmaya başladı. Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DEAŞ hedeflerini bombaladı. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DEAŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verdi. Hazır cephesinde üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor.

MUSULLULARIN Şİİ KORKUSU

Musul kent merkezine düzenlenecek operasyonlara sadece Irak ordusuna bağlı askerler ve polislerin katılacağı açıklandı. Ağırlıklı bölümü Şiilerden oluşan ordu ve polislerin Musul'a girişinde Sünni Araplara yönelik büyük bir katliama girişilmesinden endişe ediliyor. Şii milis gücü Haşdi Şabi kısmen bu harekatın dışında bırakıldı. Ancak Haşdi Şabi'nin, DEAŞ'ın elindeki bir başka yerleşim yeri olan Havice'ye yönlendirilmesi, bu kez de söz konusu Sünni kasabasında mezhep temelli çatışma endişelerine yol açtı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/18/03/57/resized_c3db3-0b42b23fpuu.jpg

TÜRKİYE KARŞI ÇIKMIŞTI

Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu. Bu güçlerin hem savaş tecrübesine sahip militanlar olmalarının hem de Bağdat'ta ciddi siyasi destekçilerinin bulunmasının, Musul savaşının tamamen dışında bırakılmalarını siyaseten güçleştirdiğini belirtiyor. Haşdi Şabi'nin Musul'dan uzaklaştırılarak 100 kilometre mesafedeki Havice'ye yönlendirilmesinin nedeni, Musul operasyonu sırasında yaşanabilecek mezhep düşmanlığını yatıştırmak. Ancak Haşdi Şabi'nin kentin DEAŞ'tan alınmasının ardından Irak ordusu kıyafetleriyle, Sünnilerin ağırlıklı olarak yaşadığı yerleri hedef almasından kaygılanılıyor. Eğer Haşdi Şabi bu şekilde kente girerse büyük bir katliamın önü açılmış olacak.

1,5 MİLYON NÜFUS

Musul'da bugün itibariyle bir buçuk milyona yakın sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Nüfusun yüzde 90'ı Sünni Arap olan Musul'da, Kürtler, Şii ve Sünni Türkmenler, Hristiyanlar ile Ezidiler yaşıyor. IŞİD sonrası Hristiyanlar, Ezidiler ve Şii Türkmenlerin tamamına yakını şehri terk etti. Kürtlerin de büyük kısmı Duhok ve Erbil eyaletlerine göç etti.

HAŞDİ ŞABİ GİRMEMELİ

Irak'ın Saddam Hüseyin sonrası ilk başbakanı olan İyad Allavi, ülkede mezhep gerginliğinin azaltılması ve Haşdi Şabi güçlerinin Musul'a girmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Allavi, NTV'ye verdiği röportajda “Mezhep gerginliği azaltılmalı. Haşdi Şabi güçleri Musul'a girmemeli" dedi. İyad Allavi, Türkiye ile Irak arasında yapıcı diyalog kurulması gerektiğini de vurguladı.

DÜNYA
Musul'da 500 binden fazla çocuk tehlike altında

DEAŞ'A YARAR

“Türkiye'deki istikrarsızlık Irak'ın çıkarına olmaz" diye konuşan eski Irak Başbakanı, Türkiye ile Irak arasındaki gerginliği azaltmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Allavi, mezhep çatışmalarının terör örgütü DEAŞ'ın güçlenmesini sağladığını da belirterek, ılımlı güçlerin aşırı güçler karşısında güçlenmesi gerektiğini de dikkati çekti.

DÜNYA
Musul operasyonu resmen başladı

Operasyon haftalarca sürebilir

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Musul'un örgütten geri alınmasının haftalar sürebileceğini söyledi. Townsend açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: “Bu, uzun ve çetin bir savaş olacağını gösteriyor ancak Iraklılar bunun için hazırlandı ve biz de koalisyon olarak onların yanında yer alacağız."Pentagon Sözcüsü Peter Cook ise, harekatın uzun sürecek bir mücadele olduğu söyledi. Cook, “ Ancak şu ana kadar hedeflere ulaşıldığı görünüyor" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/18/02/11/resized_19700-894e8a42musul23.jpg

12 köy alındı

İlk gün kenti kuşatan Irak ordusu ve peşmergeler üç koldan saldırı başlattı, koalisyon güçleri de havadan destek sağladı. 12 köy DEAŞ'tan alındı. Operasyona Türkiye'nin Başika Üssü'nde eğittiği 2 bine yakın savaşçı da katıldı.

DÜNYA
'Musul'da 200 km karelik alan temizlendi'

DEAŞ tünel kazıyor

Terör örgütü DEAŞ, Musul'da çok uluslu koalisyonun Irak ordusu ile birlikte yürüttüğü operasyonun ilerlemesi ve şehre farklı noktalardan girme ihtimaline karşı tüneller kazıyor. Silah ve cephane ihmalini tünellerden sağlamayı planlayan DEAŞ, kaybedilen noktalarda ise kazılan tünellerde tonlarca bomba patlatarak, Irak ve Koalisyon ordusuna büyük zayiat verdirmeyi hedefliyor.

Video: Musul'da DAEŞ'in bombalı araçla saldırısı böyle görüntülendi Video: Musul operasyonu resmen başladı