Mariupol’un 4 önemi

Rus işgali bir aya yaklaşırken çatışmalar başkent Kiev, ikinci büyük kent Harkiv ve Mariupol’da yoğunlaşıyor. Mariupol’u Moskova için önemli kılan 4 neden var.

Mariupol limanı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 27. gün geride kalırken, saldırılar başkent Kiev, ikinci büyük kent Harkiv ve liman şehri Mariupol’de yoğunlaşıyor.

Mariupol, Kırım ve Donbas bölgesi arasında yer alıyor. Ukrayna ekonomisi için büyük önem arz eden kent, aynı zamanda Kiev cephesinin önemli askeri birliklerine de ev sahipliği yapıyor. Rusya, Mariupol’ü düşürerek hem propaganda yapma fırsatını, hem de kendi askerlerine moral vermeyi de hedefliyor.

DÜNYA
Rus saldırısı altındaki Mariupol'den acı haber: Şehrin yüzde 90’ı yok oldu

KIRIM VE DONBAS ARASINDA

UKRAYNA EKONOMİSİNİ BOĞACAK

Mariupol, Karadeniz’in bir parçası olan Azak Denizi’nde stratejik olarak önemli bir liman kenti olarak görülüyor. Derin rıhtımları ile Azak Denizi bölgesinin en büyük limanı olan Mariupol ayrıca önemli bir demir-çelik tesisine de ev sahipliği yapıyor. Kent, savaş öncesinde, Ukrayna’nın Orta Doğu ve ötesindeki müşterilerine giden çelik, kömür ve mısır için önemli bir ihracat merkezi görevi görüyordu.

Bununla birlikte, Mariupol düşerse, Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyı şeridinin yüzde 80’inden fazlasının tam kontrolüne sahip olacak. Böylece Ukrayna’nın deniz ticaretini keserek, onu dünyadan daha izole edebilecek.

DÜNYA
Mariupol’den bombalar altında tahliye