Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan dönüşünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, Türkiye olarak şu ana kadar yeni ABD yönetimiyle hiçbir temasta bulunmadıklarını, Joe Biden göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tebrik etmek için aramasının ardından olası bir görüşmenin gündeme gelebileceğini kaydetti. Türkiye’nin ABD’nin yeni yönetimi ile çalışmaya hazır olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu, “Biz hazırız. Her gelen yönetimle çalışırız. Ön yargılı da değiliz ama aynı zamanda gerçekleri de biliyoruz” dedi. Biden yönetiminde görev alan insanlarla Obama döneminde çalıştıklarını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
YÜZDE 90’INI TANIYORUZ
TÜM DOSYALAR MASADA
Yunanistan ile 25 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenecek istikşafi görüşmelere ilişkin Çavuşoğlu, “60 görüşmede ne görüşüldüyse 61’incisinde de bunlar görüşülecek. Burada sadece deniz yetki alanları yok. Deniz yetki alanları için ayrı bir görüşme deseler, istikşafi yapmayalım deseler, o zaman evet ya da hayır deriz. O ayrı bir şey” karşılığını verdi. Görüşmelerde tüm ihtilaflı meselelerin ele alınacağını belirten Çavuoğlu, “Kafa bulandırıcı açıklamalar yapmaya gerek yok. Bu, müzakerelerden kaçmak anlamına da gelebilir. Biz Türkiye olarak uzun zaman aradan sonra İstanbul’da 25’inde yapılacak ilk toplantıda, tüm dosyaları açacağız. Onlar, biz bunları konuşmak istemiyoruz derse, o zaman istikşafi görüşmenin bir anlamı yok” şeklinde konuştu.
MACRON’DAN TÜRKÇE HİTAP
BRÜKSEL’DE HAZIRLIK TOPLANTISI
21 Ocak’ta gerçekleştireceği Brüksel temasları konusunda Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell ile yapacağı görüşmelerin Ursula von der Leyen ile Charles Michel’in ziyaretlerinde yapılacak toplantıya hazırlık niteliğinde olacağını anımsattı.
Çin’e Uygur heyeti
KKTC olmazsa Rumlar da olmaz
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz sorununu çözmek için Türkiye’nin önerdiği konferansın gerçekleşmesi konusunda en büyük sıkıntının KKTC’nin katılması olabileceğini belirterek, “Kıbrıs’la hakça paylaşım olacağı için ya iki lider de katılır, siz KKTC’yi kabul etmiyorsanız biz de Rum tarafını tanımıyoruz, o zaman biz de onların katılmasına izin vermeyiz, dedik. Onlar için sanırım en büyük tereddüt sebebi o olabilir. Bu konuları 21 Ocak’ta Brüksel’de görüşeceğiz” diye konuştu. Çavuşoğlu, bu konuda KKTC’nin gözlemci olarak katılması gibi farklı formüllere de kapalı olduklarını vurgularken, “Burada gözlemcinin olmasını kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü iki tarafın arasında da gelir paylaşımı görüşülecek” dedi.