Türkiye Maarif Vakfına bağlı olarak dünyada faaliyet gösteren tek üniversite ve Arnavutluk’un ilk özel üniversitesi olan Tiran New York Üniversitesi (University of New York Tirana-UNYT) başkent Tiran’da 16 Ekim Çarşamba günü gerçekleşen törenle, 2024-2025 akademik yılına 'merhaba' dedi.
2002 yılında Arnavutluk’ta Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ve 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfı (TMV) bünyesine alınan Tiran New York Üniversitesi'nin (UNYT) açılış töreni, Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali, TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.
Spiropali: UNYT bir başarı öyküsü
UNYT'yi 'bir başarı öyküsü' olarak nitelendiren Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali, burada yaptığı konuşmada, UNYT'nin eğitim sistemini överek, üniversitenin sadece İngilizce eğitim vermekle kalmadığını, aynı zamanda Empire State Üniversitesi ile yapılan işbirliği sayesinde öğrencilere Arnavutluk ve ABD’de çift diploma alma imkânı sunduğunu belirtti.
Akgün'den Balkanlar vurgusu
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise TMV’nin uluslararası eğitimde Türkiye’nin eğitim anlayışını temsil eden bir kamu vakfı olduğunu vurguladı. Akgün, vakfın 100’e yakın ülke ile temas halinde olduğunu ve 54 ülkede faal olduğunu belirterek, dedi. Özellikle Balkan ülkelerinde TMV'nin faaliyetlerini genişletmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Atay: TMV'nin Arnavutluk'taki akademik varlığı gelişiyor
Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay da törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Maarif Vakfı’na verdiği desteğin altını çizdi. Atay, TMV'nin Arnavutluk'taki akademik varlığının gelişmesinde rol almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Arnavutluk’un Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinin ilk fasıl kümesini açmasından dolayı da ülkeyi tebrik etti.
Güneş: UNYT bilginin feneri
Tiran New York Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş ise akademik yıl açılışının önemine değinerek, UNYT’nin Balkanlar’da yenilik ve bilginin feneri haline geldiğini belirtti.
UNYT Türkoloji ve çift diploma programlarıyla öne çıkıyor
2002 yılında Arnavutluk’ta Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ve İngilizce eğitim veren ilk özel üniversite olan Tiran New York Üniversitesi (UNYT), 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfı (TMV) bünyesine alındı. Üniversitenin TMV bünyesine katılmasıyla çift diploma programları ve Türkoloji alanındaki çalışmalar öne çıkarıldı. Eğitim, Ekonomi ve İşletme, Mühendislik ve Mimarlık, Hukuk ve Sosyal Bilimler Fakülteleri olmak üzere üç fakültede ve toplam dokuz bölümde veriliyor. State University of New York (SUNY) Empire State University (ESU) ile 20 yıldan fazla süredir devam eden çift diploma programı sayesinde öğrencilerin uluslararası eğitim alması sağlandı. Üniversitede şu an 940 öğrenci eğitim görüyor.
Maarif okulları Arnavutluk'un gözdesi
Türkiye Maarif Vakfı, Arnavutluk’taki faaliyetlerine Ekim 2018’de başladı ve ülkede kısa sürede geniş bir eğitim ağı kuruldu. Tiran, Elbasan ve İşkodra şehirlerindeki dört kampüste, K-12 seviyesinde toplam 11 okul ve UNYT ile birlikte 2030 öğrenciye eğitim verildi. Maarif Tiran Okulu, 2021 yılında Arnavutluk’un en iyi özel okulu seçildi, 2023 yılında ise Maarif Elbasan Okulu yılın en iyi okulu unvanını aldı.
Eğitim liginde Türkiye’yi zirveye taşıyan kuruluş: Maarif Vakfı
TBMM tarafından çıkarılan 6721 sayılı kanunla kurulan Türkiye Maarif Vakfı (TMV), altı kıtada, 54 ülkede faaliyet gösteren 465 okul, 1 üniversite ve 19 eğitim merkezi ile uluslararası eğitim alanında önemli bir konuma sahip. TİKA, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi yurtdışında Türkiye’yi temsil eden devlet kurumlarından biri olan TMV, dünya eğitim liginde Türkiye’yi ilk beş içinde temsil ediyor.
Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyor
Maarif okullarında öğrenciler, fen bilimleri, sosyal bilimler, bilişim teknolojileri, yerel kültür, ana dil, Türkçe ve yabancı dil eğitimleri alarak geniş bir akademik altyapıya sahip oluyor. Türk kültürü ve medeniyeti de bu eğitimin önemli bir parçası olarak veriliyor. Bu okullardan mezun olan gençler, dünyada Türkçe bilen ve Türkiye ile dostane ilişkiler kurabilecek bireyler olarak yetişiyor. Uluslararası İstanbul Eğitim Zirveleri düzenlenerek dünya eğitim literatürüne Türkiye perspektifinden katkı sağlandı. Aynı zamanda, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile iş birliği içinde hazırlanan beş ciltlik Türk Maarif Ansiklopedisi ile Türklerin eğitim alanındaki tarihsel birikimi ortaya koyuldu.
FETÖ’nün eğitim istismarını engelliyor
Türkiye Maarif Vakfı, 22 ülkedeki 252 okulu FETÖ'den devraldı ve 212 yeni okul açtı. TMV, dünya genelinde güvenilir ve nitelikli eğitim vererek, FETÖ’nün eğitim sistemini istismar etmesine engel oluyor ve diaspora Türklerine güvenilir bir eğitim ortamı sağlıyor.
Maarif mezunları Türk üniversitelerini dünyaya tanıtıyor
Türkiye Maarif Vakfı okullarından mezun olan yaklaşık 3 bin öğrenci, Türk üniversitelerinde eğitim görüyor. Bu öğrenciler arasında, kendi ülkelerinin lise bitirme sınavlarında birincilik kazananlar da bulunuyor. Maarif’in uluslararasılaşma vizyonu, Türk üniversitelerini dünya genelinde tanıtmayı hedefliyor. Bu kapsamda, vakıf dünya çapında eğitim fuarları düzenleyerek, Türkiye’yi eğitim alanında global bir merkez haline getirme çalışmalarını sürdürüyor.