Türkiye'nin İsrail katliamı konusundaki kararlı tutumu İsrail'in tarih çizgisini değiştiriyor. Tel Aviv yönetimi kendi kamuoyundan hiç olmadığı kadar eleştiri alırken bir zamanlar en iyi anlaştığı ülkelerden de bir bir tokat yiyor. Mavi Marmara katliamını, Birleşmiş Milletler tarafından kurulacak bağımsız bir uluslararası komisyonun soruşturmasını isteyen Türkiye, Batılı devletlerin desteğini arkasına almayı başardı. İngiltere ve Fransa dışişleri bakanları ortak bir basın toplantısı düzenleyerek uluslararası soruşturmadan yana olduklarını açıkladı ve İsrail'e 'kabul et' çağrısı yaptı. İki bakan bundan sonra gidecek yardımları AB'nin denetlenmesi gerektiğini belirtti.
İSRAİL'E DUR DEMENİN VAKTİ GELDİ
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını "çok ciddiye aldıklarını" söyledi. Rasmussen, "çok güçlü bir açıklamayla, saldırıyo kınadığını ve tarafsız soruşturma çağrısı yaptığını" hatırlattı. Konuyla ilgili bugüne kadar çekimser kalmayı tercih eden Rusya, Gazze ablukasının kaldırılması çağrısında bulunurken İsveç Dışişleri Bakanlığı da "İsrail'e artık dur demenin vakti geldi" şeklinde sert bir açıklama yayınladı. Mısır'da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joe Biden de Gazze sorununun çözümü konusunda yeni yollar aradıklarını söyledi.
ORDUSU DA İSRAİL'E KARŞI
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Türkiye'nin talebiyle yaptığı olağanüstü toplantının sonuç bildirgesinde İsrail'in cezalandırılmasını isterken İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu "İsrail bu kez sert kayaya tosladı" dedi. En büyük darbeyi ise İsrail kendi içinde hissediyor. Hükümete karşı istifa sesleri artarken ordu mensupları dahi katliama karşı ortak tavır alarak safını belirliyor.