Kıbrıs Rum Kesimi'nde yolsuzluk skandalı: 4 bin 500 kişilik liste ülkeyi karıştırdı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde ‘Altın Pasaport’ skandalının ardından ülkedeki siyasetçilerin batık krediler üzerinden 14.7 milyon euroluk yolsuzluk yaptığı ortaya çıktı. Rum Meclisi'nin internet sitesinde yayınlanan 4 bin 500 kişilil liste ülkede kriz çıkardı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yolsuzluk skandalı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, (GKRY) en az 2.5 milyon Euro yatırım yapanlara vatandaşlık ve AB genelinde vizesiz seyahat hakkı verilmesini sağlayan "altın pasaport" uygulaması skandalının ardından baktık kredi üzerinden yolsuzluk olayıyla sarsıldı. Rum medyasından Fileleftheros gazetesinin haberine göre,söz konusu kişilerin devletten kredi çekerek, ödemediği ifade edildi. Ülkede adı yolsuzluğa karışan siyasi ve iş adamlarının listesi Rum Meclisi’nin internet sayfasında yayınlandı.

ÖDENMEYEN KREDİ BORCU TOPLAM 107 MİLYON TL

Meclisin dünkü oturumunda bir çok millletvekili listenin yayınlanmasına "Evet" oyu kullandığı ifade edildi. 30 sayfalık listede milletvekili, bürokrat ve işadamlarının içinde bulunduğu 4 bin 500 kişinin ismi yer aldı.Rum basını, yapılan yolsuzluğun toplam değerinin 14.7 milyon ( 107 milyon TL) olduğunu aktardı.

BELEDİYE BAŞKANI 35 KEZ KREDİ ÇEKTİ

Filerefterhos gazetesi listede en çok dikkat çeken isimlerden birinin ülkedeki ünlü siyasetçi ve 35 kez kredi çekerek ödeme yapmayan bir belediye başkanı olduğunu aktardı. Öte yandan listede adı geçen bir çok ismin olayı yalanladığı kaydedildi.

ALTIN PASAPORT YOLSUZLUĞUNA KARŞI YENİ TEDBİR

Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) en az 2.5 milyon Euro yatırım yapanlara vatandaşlık ve AB genelinde vizesiz seyahat hakkı verilmesini sağlayan "altın pasaport" uygulaması skandalının ardından yolsuzlukla mücadele kapsamında tedbirler alındı. Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, yolsuzlukla mücadele için alınan yeni tedbirleri açıkladı. Anastasiadis, tedbirleri, adı yolsuzluğa karışan görevlilerin kontrolsüzce davranmaya devam ettiklerine dair yaygın olan bir algıya karşı "şimdiye kadarki en büyük müdahale" olarak nitelendirdi. Önlemler arasında başsavcı yönetiminde bir yolsuzlukla mücadele görev gücünün kurulması ve potansiyel çıkar çatışmalarına karşı yetkililerin şahsi varlıklarını incelemekle görevle bir yapının kurulması da yer alıyor. Anastasiadis, 8 yıllık görev süresi boyunca Rum kesiminde yaşanan yolsuzluklarda payı olduğu gerekçesiyle çok sayıda sosyal medya paylaşımındaki eleştirilerin de hedefi oldu.