Kerry'nin DEAŞ itirafı basına sızdı: Güçlendiğini gördük ve izledik

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin terör örgütü DEAŞ hakkındaki görüşlerini anlattığı ses kayıtları basına sızdı. DEAŞ'ın Suriye'de büyüdüğünü bildiklerini itiraf eden Kerry, "Esed'in tehdit altında olduğunu düşündük. DEAŞ'ın güçlendiğini gördük ve izliyorduk" diye konuşmuş.

Yeni Şafak

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 22 Eylül'de New York'ta Suriyeli muhalifler ve bazı batılı diplomatlarla gerçekleştirdiği yaklaşık 40 dakikalık toplantının ses kaydı sızdırıldı. WikiLeaks tarafından sızdırılan kayıtta Kerry, terör örgütü DEAŞ'ın yükselişini fark ettiklerini ancak bunun Suriye'de Esed rejimi üzerinde baskı kuracağını düşündükleri için müdahale etmediklerini söyledi.

Kerry, toplantıda şu ifadeleri kullandı:

DÜNYA
Kerry'nin ses kayıtları sızdırıldı

'Kongre, askeri müdahaleyi oylamayı reddetti'

Al Jazeera'de yer alan habere göre Kerry, Suriye rejimine yönelik askeri müdahalenin neden yapılamadığını ise şöyle açıkladı:

"Suriye'de güç kullanılması lehine konuştum. Bunu savundum. Kalkıp (kimyasal) silahlar yüzünden Esed'e saldıracağımızı duyuran benim. Sonrasında ise olaylar başka bir sürece doğru evrildi. Ama sonuç itibarıyla, Kongre, bunu oya sunmayı dahi reddetti. Tony Blair, parlamentoya gitti ve oylamayı kaybetti."

DÜNYA
ABD DAEŞ’i PKK devleti için kurdu