Kayıp Malezya uçağı yerine 200 yıllık enkaz

Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 227 yolcu ve 12 mürettebatıyla 8 Mart 2014’de kaybolan Malezya uçağını arama çalışmaları sırasında okyanus tabanında 200 yıllık gemi enkazı bulundu. Kayıp uçağı arama çalışmalarını sürüdüren Ortak Arama Ajansı Koordinasyon Merkezi gemi enkazının sonar teknoloji ile elde edilen resmini de yayınladı.

Yeni Şafak

Kayıp uçağı arama çalışmalarını sürdüren Avustralya liderliğindeki Ortak Arama Ajansı Koordinasyon Merkezi, konuyla ilgili resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, aramalarda uçağın izine rastlamadığı ancak 3 bin 700 metre derinlikte 19'uncu yüzyılda battığına inanılan bir gemi enkazının bulunduğu belirtildi.

Sonar tarama cihazlarının 19 Aralık'ta Güney Hint Okyanusu tabanında sıra dışı sinyal tespit ettiği ifade edilen açıklamada, süreç şöyle aktarıldı:

"Analistler, sinyalin insan yapımı bir gemi enkazına ait olduğunu tahmin etti. Arama çalışmalarına katılan 3 gemiden biri olan Havila Harmony, özel bir su altı cihazı kullanarak yüksek çözünürlüklü sonar görüntü elde etti. Batı Avustralya Batık Gemiler Müzesi tarafından sonar görüntü üzerinde yapılan ön incelemede, görüntünün 19'uncu yüzyıldan kalma çelik veya demirden yapılmış bir gemiye ait olabileceği tespit edildi."

Merkez, gemi enkazının sonar teknoloji ile elde edilen resmini de yayınladı.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2016/01/13/01/59/resized_adb44-68f2e4c2gemi6336.jpg

Kayıp uçağı arama çalışmaları yıl ortasında sona erecek

Kuala Lumpur'dan havalandıktan yaklaşık 2 saat sonra, içindeki 227 yolcu ve 12 mürettebatla kaybolan Malezya Hava Yollarına ait M370 sefer sayılı uçak ise tüm aramalara rağmen bulunamadı. Uçağın düşme nedenine dair birçok spekülasyon bulunuyor ancak müfettişler, uçağın benzininin bitmesi sonucu Güney Hint Okyanusu'na düştüğüne inanıyor.

Ortadan kaybolduğu günden itibaren çeşitli ülkelerin katılımıyla yoğun şekilde aranan Malezya uçağını havadan arama çalışmaları, 30 Mart 2014'te sona erdi. Bu tarihten itibaren okyanus tabanına kaydırılan aramalarda, 120 bin metrekarelik bölgede sürdürülen çalışmalarda da henüz bir ipucuna ulaşılamadı. Halen devam eden aramalarda bir bilgiye ulaşılamaması durumunda, çalışmaların bu yıl ortalarında sona erdirilmesi bekleniyor.