İsveç'in iktidar partisi, ülkenin NATO'ya katılıp katılmayacağını tartışmaya başladı, komşu Finlandiya da NATO konusunda haftalar içinde bir karara varılması planlanıyor
Her iki ülke de şimdiye kadar NATO'ya karşı mesafeli bir tavır izliyordu ancak Ukrayna'ya başlatılan işgal sonrası NATO üyeliğine verilen halk desteği neredeyse ikiye katlanarak İsveç'te yaklaşık yüzde 50 ve Finlandiya'da ise yüzde 60'a ulaştı.
İSVEÇ'İN GÜVENLİK POZİSYONU KÖKTEN DEĞİŞTİ
İsveç'in başbakan Magdalena Andersson savaşın patlak vermesiyle birlikte NATO'ya yeşil ışık yakarak katılımı tartışmaya hazır olduğunu belirtti. İktidar partisinden “Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde, İsveç'in güvenlik pozisyonu temelden değişti” açıklaması yapılırken katılım kararının parti üyelerinin desteği olmadan bile alınabileceği vurgulandı.
FİNLANDİYA KARARINI YAZ ÖNCESİ AÇIKLAYACAK
AB ülkeleri içinde Rusya ile en uzun sınıra (1.340 kilometre) sahip olan ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana askeri olarak tarafsız kalan Finlandiya'nın da NATO kararını yaz öncesi vermesi bekleniyor.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin geçen hafta yaptığı açıklamada konuyu gereğinden fazla uzatmayacaklarını belirterek "Sanırım tartışmayı yaz ortasından önce bitireceğiz" dedi.
ABD KATILIMI DESTEKLİYOR
Washington'un NATO ittifakının 32 üyeye ulaşmasını sağlayacak hareketi desteklediğine inanılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri geçtiğimiz hafta NATO liderleri ile Helsinki ve Stockholm'den dışişleri bakanları arasında görüşmeler yapıldığını açıkladı.
RUSYA TEHDİTLER SAVURMAYA BAŞLADI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Finlandiya ve İsveç’in ittifaka dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini söylemesi ve ittifak üyesi ülkelerden peş peşe gelen destek mesajları sonrası Kuzey ülkelerinin kararının 'katılım yönünde' olması beklenirken Rusya cephesi şimdiden tehditler savurmaya başladı.
RUS VEKİL: ÜLKENİZİ YOK EDERİZ
Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov, özellikle Finlandiya'yı hedef alarak, "Finlandiya NATO'ya katılırsa Rusya'nın 'meşru hedefi' olur ve ülkelerinin yok edilmesini güvence altına alır" dedi.
Finlandiya'nın Rusya ile yakın ticari ve ekonomik ilişkileri sayesinde uzun yıllardır geliştiğini iddia eden milletvekili Dzhabarov, "Sonuç Finlandiya halkı için büyük bir trajedi olur" ifadelerini kullandı.
PESKOV: OLASI BİR KATILIM PROVOKASYON SAYILIR
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise olası bir katılımın Rusya tarafından provokasyon olarak görüleceğine dikkat çekti ve katılımının Avrupa kıtasına istikrar getirmeyeceğini belirtti.
RUSYA'NIN İŞGAL HAMLESİ TERS TEPTİ
Rusya, Ukrayna işgalini başlatmadan önce NATO'nun genişlemeyi durdurmayı kabul etmesini istemişti ancak verilen savaş kararı ittifakın doğu kanadına daha fazla NATO askerinin konuşlandırılmasına ve İsveç ve Finlandiya üyeliğine yönelik halk desteğinin artmasına neden oldu.