İsrail ve Ukrayna'ya para akıtan ABD'de kasırga mağdurlarına metelik çıkmıyor: Çılgına dönen halk tepkili

Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletini 225 km hızla vuran Helene Kasırgası nedeniyle en az 200 Amerikalı hayatını kaybetti. Başkan Joe Biden tarafından bölgedeki halka ulaştırılması planlanan yardımlar için bin asker görevlendirildi. Kasım ayında gerçekleştirilecek seçimlerde Demokratların başkan adayı olan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, kasırga mağdurlarına 'hane başına 750 dolar' yardımda bulunacaklarını açıkladı. Harris'in açıklaması, afetin etkili olduğu bölgeler başta olmak üzere ülke genelinde büyük bir tepkiyle karşılaştı. Sosyal medyada çılgına dönen halk, Biden-Harris yönetimine ağzına geleni söyledi.

Mahmud Hüdayi Uysal
Demokratların ABD Başkan adayı Kamala Harris, 2024

ABD'nin Florida kıyılarını 225 kilometre hızla vuran Helene Kasırgası'nın neden olduğu afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. ABD Başkan Yardımcısı ve kasım ayındaki seçimlerde Demokratların başkan adayı Kamala Harris'in 'hane başına 750 dolar' yardım açıklaması ise ülke genelindeki tepkilerin odağında. ABD'de halk, Harris'in açıklamasını 'aşağılayıcı' ve 'komik' ifadeleriyle tanımlıyor.

2005'ten bu yana en ölümcül kasırga

Helene Kasırgası, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaleti kıyılarına saatte 225 kilometre hızla vurdu. Kasırga kaynaklı şiddetli rüzgar ve su baskınlarının etkili olduğu North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida ve Virginia eyaletlerinde yetkililerin açıkladığı can kaybı rakamları toplamda 200'e ulaştı. Federal Acil Durum Yönetim Ajansı, bugüne kadar en az 2 bin 100 kişinin kurtarıldığını açıklarken, afet nedeniyle bölgede hala yüzlerce yol ulaşıma kapalı. Ayrıca Helene, 2005'teki Katrina Kasırgası'ndan bu yana ABD topraklarını vuran en ölümcül kasırga olarak da tarihe geçti.

Kuzey Carolina eyaletinin Asheville ilçesinde hasar tespit çalışmaları sürüyor

Joe Biden bölgeye asker gönderdi

ABD Başkanı Joe Biden, Helene Kasırgası nedeniyle savaş alanına dönen iki eyalette temas ve incelemelerde bulundu. Toplam 70'den fazla kişinin hayatını kaybettiği South Carolina ile North Carolina'daki temaslarında yerinde incelemeler yapan Biden, tüm federal ve eyalet güçleri ile Amerika halkının kasırganın vurduğu yerlerde bulunan mağdurlarla birlikte olduğunu belirtti. Bölgeye 1000 askerin derhal gönderilmesi talimatını verdiğini ve bütçeden gereken tüm desteğin hızlı bir şekilde aktarılacağını vurgulayan Biden, ayrıca felaketten etkilenen bölgeleri de en hızlı şekilde yeniden ayağa kaldırma sözü verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da bir etkinlikte konuştu

Harris mağdur hanelere 750 dolar verecek

Halihazırda ABD Başkanı Joe Biden'ın yardımcılık görevini yürüten ve kasım ayında gerçekleştirilecek seçimlerde Demokratların başkanlık adayı olan Kamala Harris, Helene Kasırgası nedeniyle yaşam alanları büyük zarar gören Amerikalı aileleri ziyaret etti. Bölgedeki son durumu inceleyerek basın mensuplarına demeç veren Harris, FEMA (Federal Acil Durum Yönetim Kurumu) tarafından mağdur ailelere hane başı 750 dolar yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Your browser doesn't support HTML5 video.

'Komik' rakam halkı çılgına çevirdi

Kamala Harris'in afet mağdurlarına 750 dolar yardım verileceği açıklaması, Helene Kasırgası'nın vurduğu bölgelerde yaşayan Amerikalılar başta olmak üzere ülke genelinde büyük tepkiyle karşılaştı. Soluğu sosyal medyada alan halk, Biden-Harris yönetimine nefret kusarak açıklanan yardım miktarının 'komik' ve 'aşağılayıcı' olduğunu belirtti.

Harris'e tepki gösteren bir ABD'linin tweet'i

İsrail ve Ukrayna'ya para çok: ABD'lilere para yok

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın, Rusya işgalindeki Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini onayladığı biliniyor. ABD'nin ayrıca, Filistin ve Lübnan'daki işgalini sürdüren Siyonist İsrail'e de dört paketten oluşmak üzere toplamda 300 milyar dolar askeri yardımda bulunuyor oluşu, kasırga mağdurlarının aklında soru işaretleri bırakıyor. "İsrail ve Ukrayna'ya uçuk miktarda paralar akıtan devlet, kendi vatandaşını neden görmezden geliyor?"

ABD'nin İsrail'e yönelik askeri yardımlarından bir kare