İşgalci İsrail askerleri Cenin kentinde Filistinli bir çocuğu şehit etti

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine baskın düzenleyen işgalci İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 yaşındaki Filistinli çocuk hayatını kaybetti.

Arşiv

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, işgalci İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Cenin kentine baskın düzenledi.

İşgalci İsrail askerlerinin gerçek mermiyle ateş etmesi sonucu başından vurulan 15 yaşındaki Mecdi İsam Zekarne hayatını kaybetti.

Öte yandan Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada, Cenin'de işgalci İsrail askerlerinin ateş etmesi sonucu yaralanan 3 gencin bölgedeki İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtildi.

Ayrıca, Cenin'deki Filistin Esirler Kulübü Müdürü Muntasır Semur, İsrail askerlerinin Cenin kentinin doğu mahallesine düzenlediği baskında 3 kişiyi gözaltına aldığını ifade etti.

AA muhabirinin bölge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, İsrail özel kuvvetleri aranan bir genci gözaltına almak için Cenin kentinin doğusuna baskın düzenledi. Baskın sırasında Beyadir semtinde işgalciler ile Filistinliler arasında çatışma çıktı.

Filistin yönetiminden tepki

Filistin yönetimi, 15 yaşındaki Cena İsam Zekarne'nin öldürülmesini kınadı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Zekarne'yi öldürerek "korkunç cinayetlerine bir yenisini daha eklediğini" vurguladı.

Birleşmiş Milletlere çağrı

Birleşmiş Milletler Silahlı Çatışmalarda Çocuklar Özel Temsilcisi Virginia Gamba'ya çağrıda bulunan Iştiyye, İsrail'in suçlarının soruşturulmasını ve kara listeye alınmasını istedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Cena İsam Zekarne'nin öldürülmesinin "şiddetli bir biçimde" kınandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Siyasi düzeyde örtbas edilen ve destek verilen bu cinayeti, halkımıza yönelik her gün işlenen cinayetlerin bir parçası olarak görüyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB) Kudüs Ofisi Basın Sorumlusu Şadi Osman ise AB'nin Filistin'deki gelişmeleri takip ettiğini ve "gerilimin azaltılması yönünde çağrıda bulunduğunu" açıkladı.

Batı Şeria'da son 16 yılın en kanlı senesi

İşgalci İsrail askerleri, son dönemlerde işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı beldelerine baskın ve gözaltı operasyonlarını artırdı.

İşgalci İsrail askerleri, baskınları protesto eden Filistinlilere plastik merminin yanı sıra sık sık gerçek mermi ile müdahale ediyor. Batı Şeria'nın kuzeyindeki özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde Filistinli gruplar ve İsrail askerleri arasında çatışmalar çıkıyor.

Birleşmiş Milletlerin açıkladığı rakamlara göre, BM'nin 2005'te bölgede kayıt tutmaya başlamasından sonra 2022, Batı Şeria'da en kanlı yıl olarak kayıtlara geçti.

2022 yılında 217 Filistinli şehit edildi

Buna göre, 165’i işgal altındaki Batı Şeria’da, 52’si abluka altındaki Gazze’de olmak üzere 217 Filistinli şehit edildi. Bu ölümlerin 48’sini çocuklar oluşturdu.

Batı Şeria'da Kasım 2022’de işgalci İsrail askerlerin öldürdüğü Filistinli sayısı 17 olarak kaydedildi. İsrail askerlerinin ateşinde öldürülen Filistinli sayısı son iki haftada ise 10'u geçti.

BM, bu ölümlerin, “çoğu vakada, İsrail güvenlik güçlerinin orantısız ve ölümcül güç kullanımı gibi görünen nedenlerle meydana geldiğine” dikkati çekmişti.

DÜNYA
İşgalci İsrail askerleri son üç haftada 20 Filistinli'yi şehit etti

DÜNYA
İşgalci İsrail güçleri Batı Şeria'da 11 Filistinliyi gözaltına aldı