Irak'ta kritik dönem: ABD'nin çekilmekten başka çaresi kalmaz

İranlı general Kasım Süleymani suikastının ardından Irak Meclisi'nin ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar vermesi gelişmelere yeni bir boyut kazandırdı. Pentagon, Irak'taki güçlerini çekeceklerine dair mektubun 'sahte' olduğunu belirterek, herhangi bir çekilme planlarının olmadığını açıkladı. Peki, Irak'taki siyasi iradeye rağmen ABD ülkedeki varlığını sürdürebilecek mi? Uluslararası hukukçulara göre, Irak Meclisi'nin aldığı kararı hükümet uygularsa, ABD'nin bu ülkede askeri güç bulundurmasının hiçbir hukuki meşruiyeti kalmayacak.

Hasan Hız
Irak'ta 2003 işgaliyle başlayan Amerikan varlığı sürüyor.

ABD ile İran'ın bölgedeki askeri ve siyasi geriliminin merkezine dönüşen Irak'ta parlamento kritik bir karara imza attı. Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi.

ABD Başkanı Trump, bu karara sert tepki gösterek, "Orada devasa ölçüde pahalı bir üs inşa ettik. Milyarlarca dolara mal oldu. Benden çok önce yapılmıştı. Harcamalarımız için geri ödeme yapmadıkları sürece çıkmayacağız" yanıtını verdi.

Konuyla ilgili yenisafak.com'a açıklamalarda bulunan Uluslararası Hukuk Profesörü Selami Kuran'a göre, Irak parlamentosunun alınan kararı hükümetin onaylaması halinde ABD'nin işgalci konumuna düşeceğini belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/06/03/41/resized_b3363-f7433243hps1xdpi_400x400.jpg

ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması konusunda sadece Şii grubun desteğiyle de olsa siyasi bir meşruiyetin var olduğuna dikkat çeken Kuran, şöyle devam etti:

DIŞ MÜDAHALENİN HUKUKA UYGUN OLMASI İÇİN 3 ŞART VAR

"Uluslararası hukuk açısından bilindiği gibi 'yabancı askeri gücün' üç temel sebebi olabilir" diyen Kuran şunları söyledi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/06/03/52/resized_812ca-c6586f27abdninortadogudakiaskersayisi.jpg

ABD'NİN HARCAMASI HAKLI GEREKÇE MİDİR?

ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı gibi, "ABD'nin bugüne kadar yaptığı harcamalar, Irak'ta kalması için haklı sebep midir?" sorusuna yanıt veren Kuran, şunları söyledi:

HÜKÜMETİN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK

"Hükümetin de kararına rağmen, ABD ordusu Irak'tan çekilmezse ne olacak?" sorusuna yanıt veren Kuran, şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin varlığı sadece işgal olur. Bu aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 2. maddesini açık bir ihlalidir. İkinci bir ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasal bağımsızlığını ifade ediyor. Bir ülkenin başka bir ülkenin toprak bütünlüğünün siyasi egemenliğini ihlal edemez ve ihlal edecek davranışlarda bulunamaz.

BMGK'DAN KARAR ÇIKMASINI TALEP EDEBİLİR

ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA BAŞVURABİLİR

Irak, Uluslararası Adalet Divanı'na da başvuru yapabilir. Ülkesel bütünlüğünün işgal edildiğini, daveti olmadan yabanci bir askeri gücün Irak'ta olmasıyla ilgili bir dava açabilir ancak bu sefer de ABD bu davaya dahil olmayacaktır. Yetkisini tanımadığı için sıkıntı devam edecek.

ABD'YE YÖNELİK SİYASİ BASKILAR ARTAR

DÜNYA
İranlı general Kasım Süleymani kimdir?