Irak kan gölü

Irak’ta dün yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerde yine kan aktı. Polis, Bağdat, Basra, Meysan ve Zikar şehirlerinde siyasi parti ve hükümet binalarına saldıran göstericilere gerçek mermiyle müdahale etti. Olaylarda 30 kişi ölürken 2 bin 312 kişi de yaralandı. Gösterilerin yoğunlaştığı 7 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Haber Merkezi
Irak'ta dün yeniden başlayan gösterilerde 30 kişi öldü 2 bin 312 kişi de yaralandı.

Irak’ta Şiilerin için mukaddes olan Erbain merasimi nedeniyle ara verilen gösteriler dün yeniden başladı. Irak’ın başkenti Bağdat ve bazı illerdeki protesto gösterilerinde ölenlerin sayısı 30’a yükselirken, 2 bin 312 kişi de yaralandı. Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, güvenlik mensupları ve siyasi parti binalarını koruyan güçler ile göstericiler arasında yaşanan olaylarda, Bağdat'ta 8, Meysan'da 9, Zikar'da 9, Basra'da 3 ve Musenna'da 1 kişi yaşamını yitirdi. Olaylarda çoğu açılan ateş ve atılan gaz kapsülleri nedeniyle olmak üzere aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 2 bin 312 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Iraklı bir televizyon kanalı muhabiri bulunuyor. Açıklamada ayrıca zarar gören hükümet ve parti binalarının sayısının 27 olduğu ve söz konusu vilayetlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği kaydedildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/26/12/35/resized_bec10-98d73c54mansetbagdat.jpg

YEŞİL BÖLGE'DE ÇATIŞMA

SİSTANİ'DEN KAOS UYARISI

Irak’ta Şiilerin en yüksek dini merci Ali es-Sistani de hükümet karşıtı gösterilerin barışçıl olarak devam etmesi çağrısında bulunarak aksi halde ülkenin kaosa sürükleneceğini belirtti. Sistani mesajında, Irak'ın zorlu bir dönemden geçtiğine işaret ederek, "Irak'ta gerçek reform ve değişim sivil yöntemlerle olmalı. Devletin kontrolü dışındaki silahlar toplatılmalı. Ülke, bazı bölgesel ve dünya ülkelerinin çıkarlarının çatıştığı alan haline gelmemeli ve bir kaos ve boşluk ortamı oluşmamalı" ifadelerine yer verdi.

SADR'DAN SİLAHLI KORUMA

GÜNDEM
Türkiye'den Irak'a seyahat uyarısı: Zorunlu olmadığı taktirde gitmekten kaçınılmalı