AB Komisyonu’na, İngiliz hükümetinin AB ile Brexit konusunda yapılan taslak anlaşmasını onaylaması derin bir nefes aldırdı. AB Komisyonu, 585 sayfalık bir belgeden oluşan anlaşmanın taslak metnini kendi sitesinde yayınlarken, Başbakan Theresa May’in Perşembe günü, mecliste yapacağı toplantıda anlaşmaya ilişkin ayrıntıları vermesi bekleniyor.
Bugün Downing Caddesi üzerinde yeralan rezidansı önünde basının karşısına çıkan Başbakan May, “Kabine ortak bir kararla, AB’yi terk etme taslağını ve siyasi beyanname taslağını onaylamıştır” açıklamasında bulundu. Konuya ilişkin sosyal paylaşım sitesinden bir açıklama yapan AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden düzenli olarak geri çekilmesi konusundaki görüşmelerde belirleyici bir ilerleme kaydedildiğini tespit etmek üzere AB Konseyi’ne 50. maddeyi tavsiye eden AB Konsey Başkanı’na bir mektup gönderdiğini ifade etti.
Kabine toplantısı 5 saatten fazla sürdü
İngiltere’de Bakanlar Kurulu, ülkenin Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasına onay verdi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, 5 saatten fazla süren kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin AB ile vardığı Brexit anlaşma taslağını onayladığını duyurdu.
May'den Brexit açıklaması
Parlamento önünde konuşan May, "İnanıyorum ki, bu anlaşma başarabileceğimizin en iyisiydi" dedi.Kabinenin anlaşmayı onaylamasının belirleyici bir adım olduğunu söyleyen May ekledi, "Bu kararlar düşünmeden alınmadı. Burada alınan kararın ülkenin mefaati adına olduğuna inanıyorum."
AB'den ilk açıklama
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile sağladıkları anlaşmanın müzakereleri sonuçlandırmak için çok önemli ve belirleyici bir adım olduğunu söyledi.
Theresa'nın kariyerinin en iyi günlerinden biri
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden geri çekilme anlaşması (Brexit) üzerinde varılan uzlaşmanın İrlanda'nın tüm önemli önceliklerini karşıladığını söyledi. Varadkar, May hükümetinin bu anlaşmaya onay vermesinin, "kendi kariyerindeki en iyi günlerden biri" olduğunu da vurguladı.
Kuzey İrlanda Aynı gümrük bölgesinde yer alacak
Avrupa Birliği (AB) Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier, Kuzey İrlanda için bir çözüm bulunduğunu ve ülkenin Birleşik Krallık'la aynı gümrük bölgesinde yer alacağını ve bazı AB düzenlemelerine tabi olacağını söyledi.Brüksel'de konuşan Barnier, geçiş sürecinin kısıtlı bir süre için uzatılabileceğimni belirtti ve "eğer 2020 yılının Temmuz ayına kadar hazır olamazsak, ortak bir karar alarak süreci biraz daha uzatabiliriz" dedi.
Juncker'dan Brexit mesajı
, İngiltere’de Bakanlar Kurulundan çıkan Brexit onayının ardından, AB’nin diğer aşamaya geçmek için hazır olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere Başbakanı Theresa May’in kabinesi ile yaptığı toplantıdan Brexit’te destek kararının çıkmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Konu hakkında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a bir belge gönderdiğini belirten Juncker, AB’nin Birleşik Krallık ile sürecin nasıl işleyeceğine dair bir toplantı yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği Brexit Komisyonu tarafından yayınlanan metinde şu ifadeler yer aldı:
“Geri Çekme Anlaşmasının tüm yönleri müzakereciler düzeyinde sonuçlandırıldı ve kararlaştırıldı. Bu anlaşma müzakerelerde belirleyici bir adımdır. Bu nedenle Avrupa Komisyonu, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği’nden düzenli olarak geri çekilmesi konulu müzakerelerde, geri çekilme anlaşması konulu müzakerelerin sonuçlandırılmasına ve bir sonraki aşamaya karar verilmesine yönelik müzakerelerde belirleyici bir ilerleme kaydedildiğini tesis etmek üzere Avrupa Konseyi'ne tavsiyede bulunmuştur. Müzakereciler, gelecekteki AB-İngiltere ilişkilerine dair siyasi deklarasyonun bir taslağını da kabul ettiler.”
Çekilme Anlaşması’nın, Birleşik Krallık'ın AB'den çekilmesinin tüm unsurlarını kapsadığına dikkat çekilirken, bunların vatandaş hakları, finansal anlaşma, geçiş dönemi, yönetim, İrlanda Protokolleri, Cebelitarık, Kıbrıs ve diğer ayrılık sorunlarından oluştuğu belirtildi. Sonraki adımlar Bundan sonra atılacak adımla ilgili bilgi veren Avrupa Komisyonu, AB ve İngiltere müzakerecilerinin, bugün yayınlanan anayasaya dayanarak gelecekteki ilişkiler çerçevesi hakkında politik beyanat çalışmalarını sürdüreceklerine dikkat çekerken, “27 Devlet veya Hükümet Başkanının toplanacağı konusunda kararı vermek Avrupa Konseyi Başkanı'na kalmıştır. Geri çekilme sözleşmesini onaylamak ve gelecekteki ilişkilere ilişkin çerçeve üzerindeki ortak siyasi beyannameyi onaylamak Avrupa Konseyi'ne kalmıştır.” açıklamasına yer verdi.