İngiltere'de büyük kriz: 100'den fazla okul ve hastane her an yıkılabilir

İngiltere'de inşasında gaz beton kullanılan 100'den fazla okul binasının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için kapatılacağı açıklanırken, bazı okulların ise tamamen kapatılması gündemde. Okullarda risklerin ortaya çıkmasıyla gözler diğer kamu kurumlarına çevrilirken, 14 hastanede gaz beton kullanıldığı, 7'sinin 2030 sonrası için uygun olmadığı açıklandı.

Arşiv

Okul binalarına ilişkin incelemelerini yürüten Eğitim Bakanlığının verilerine göre, çoğu 1990 öncesi inşa edilmiş 154 okulun bazı bölümlerinde ya da tamamında gaz beton kullanıldığı tespit edilirken, 104'ünde betonun kullanım ömrü sona erdi.

Eğitim Bakanı Gillian Keegan, söz konusu okullarda yüz yüze eğitimin süreceğini açıklasa da Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Nick Gibbs, bazı okulların tamamen kapatılacağını bildirdi.

2030 sonrası için uygun değil

Güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz betonun okulları "riskli yapı" haline getirmesi, gözleri ülkedeki diğer kamu binalarına çevirdi.

Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), ülkedeki 14 hastanede kısmen ya da tamamen gaz beton kullanıldığını açıklarken, bunların 7'sinin 2030 sonrası için uygun olmadığını kaydetti.

İskoçya Polisi de 65 binada yaptığı incelemenin ardından 3 binanın gaz beton içerdiğini belirtirken, risk durumuna ilişkin bilgi paylaşmadı.

İngiltere'de 1950-1990 döneminde birçok kamu binasının inşasında kullanıldı

İnşaat Mühendisleri Enstitüsü Başkanı Matt Byatt'ın BBC'ye verdiği bilgiye göre, içinde hava kabarcıkları bulunan ve görüntüsü süngeri andıran gaz beton, İngiltere'de 1950-1990 döneminde birçok kamu binasının inşasında kullanıldı.

Gaz beton nedir?

Gaz beton 1950'ler ile 1990'lar arasında çatılarda, zeminlerde ve duvarlarda kullanılan hafif bir beton.

Standart betona göre daha ucuz bir alternatif.

Gazlı, yani "hava kabarcıklı" olduğu için daha az dayanıklı. Yaklaşık 30 yıllık sınırlı bir ömrü var. Yapısal olarak normal betonarmeden önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Loughborough Üniversitesi'ne göre, on binlerce gaz beton panelleri halihazırda kullanımda ve "birçoğu aşınma, yıpranma ve bozulma belirtileri gösteriyor".

Sağlık ve Güvenlik İdaresi, gaz betonun artık ömrünü tamamladığını ve "çok az belirtiyle veya hiç fark edilmeden çökebileceğini" söylüyor.

Yapısal Güvenlik Komitesi de bir açıklama yaparak, "Beton olarak adlandırılmasına rağmen, Gaz Beton geleneksel betondan çok farklıdır ve yapılış şekli nedeniyle çok daha zayıftır" dedi.